More

  Загреб е на четвртото место во Европа во однос на дневната потрошувачка на марихуана, на 11-тото место според потрошувачката на кокаин

  spot_img

  Загреб е четврти град во Европа по дневна потрошувачка на канабис, 11 по потрошувачка на кокаин, 12 по потрошувачка на амфетамин и 14 по дневна потрошувачка на МДМА, покажаа резултатите од европскиот научен проект за анализа на отпадни води, Хина. пишува.

  Резултатите од најголемото европско истражување за отпадни води од 2021 година, спроведено од организацијата за епидемиологија за отпадни води SCORE и Агенцијата за лекови на ЕУ на нивниот Фејсбук профил ги објави психијатарот и експерт за двојни нарушувања во психијатриската клиника Врапче, Иван Ќелиќ.

  Проектот ги анализираше отпадните води во 75 европски градови од 23 земји на Европската унија и Турција и Норвешка за да го истражи однесувањето на корисниците на дрога.

  Ова е најголемиот број земји што учествувале досега, и покрај континуираниот проблем со пандемијата на коронавирус во текот на периодот на истражување.

  Од Барселона до Лимасол и од Осло до Порто, студијата анализирала дневни примероци на отпадна вода во текот на еднонеделниот период помеѓу март и мај 2021 година. Отпадните води од околу 45 милиони луѓе биле анализирани за траги од четири нелегални стимуланси: кокаин, амфетамини, метамфетамин и МДМА екстази и канабис.

  Студијата укажа на севкупно зголемување на откривањето на четири од петте тестирани лекови, бидејќи МДМА беше единствениот лек со намалување во повеќето градови.

  Лековите беа порамномерно идентификувани на сите локации за истражување, при што сите пет супстанции беа пронајдени во речиси сите градови. Ова се разликува од претходните години кога беа забележани поразновидни географски обрасци.

  Дневна потрошувачка
  Неодамнешните податоци покажуваат дека кокаинот, иако сè уште е најзастапен во градовите во Западна и Јужна Европа (особено во Белгија, Холандија и Шпанија), се повеќе се наоѓа во источноевропските градови, каде што е забележан пораст.

  Дневната потрошувачка на кокаин во Загреб е 548,62 mg на 1000 жители, што го прави 11-ти по големина во Европа.

  Метамфетаминот традиционално се концентрира во Чешка и Словачка, а сега лекот е присутен во Белгија, Кипар, Источна Германија, Шпанија, Турција и неколку северноевропски земји.

  Резултатите од анализата на отпадните води, исто така, покажаа дека нивото на концентрација на метаболити на амфетамин дополнително варира по градови, при што најголемото оптоварување е забележано во градовите во северна и источна Европа и значително пониски нивоа во градовите на југ.

  Загреб дневно консумира 151,41 mg на 1000 жители, што го рангира на 12-то место во Европа според дневната потрошувачка на амфетамин.

  Употреба на канабис
  Што се однесува до канабисот, најголеми количини на неговите метаболити се пронајдени во градовите во Хрватска, Чешка, Шпанија, Холандија, Словенија и Португалија.

  Ограничувањата поради коронавирус се чини дека имаа помал ефект врз употребата отколку со другите лекови. Речиси половина од градовите кои ги анализирале метаболитите на канабис пријавиле зголемување на нивото на канабис. Така, во Загреб дневно се консумираат 132,9 мг канабис на 1.000 жители, што го прави четврти во Европа.

  МДМА е единствениот лек чии метаболити се пониски во повеќето испитувани градови бидејќи речиси две третини од градовите пријавиле намалување на обемот на работа во 2021 година, веројатно поради затворањето на ноќниот живот за време на пандемијата, каде лекот често се конзумира.

  Најголеми количини на MDMA се пронајдени во градовите во Белгија, Германија, Холандија, Шведска и Норвешка.

  Загреб е рангиран на 14-то место во Европа со 28,26 mg MDMA консумирана на 1.000 жители дневно, покажа студијата.

  Студијата покажа дека постојат и разлики меѓу градовите во иста земја, што делумно може да се објасни со нивните различни социјални и демографски карактеристики. Во повеќето земји, концентрацијата на метаболити беше повисока во големите градови.

  Анализата покажала и дека во повеќе од три четвртини од градовите, типично рекреативните дроги, кокаинот и МДМА, се користат повеќе за време на викендите отколку во работните денови.Метаболитите на другите три дроги беа порамномерно распоредени во текот на неделата, пишува Хина.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img