More

  Маск и Цукерберг во клинч додека Фејсбук го лансира „убиецот на Твитер“, Threads

  spot_img

  На 6 јуни, Фејсбук го лансираше Threads. Платформа многу слична на Твитер и го претставува најголемиот предизвик со кој Твитер некогаш се соочил. Триесет милиони нови корисници се регистрираа во рок од 24 часа од лансирањето. Пазарите реагираа позитивно, а акциите на Facebook пораснаа за 3% ден пред лансирањето.

  KapitalRS, за сите кои се заинтересирани да научат како да тргуваат со цената на акциите на Facebook преку Интернет (т.н. финансиски договор за разлика, англиски CFD) или едноставно сакаат да го прошират своето знаење, подготви бесплатен водич „Како да тргуваме цената на акциите“. Водичот е прилагоден на сите нивоа на знаење и можете да го преземете преку линкот подолу.

  Преземете го бесплатниот водич „Како да тргувате со цената на акциите“ овде.

  Конкурентните платформи на Twitter, како Truth Social или Mastodon, имаат доволно голема корисничка база, но ниту една од нив нема толку капитал или искуство во социјалните медиуми како Facebook.

  Threads е врзан за Instagram, кој моментално има најмалку две милијарди корисници, што значи дека дури и ако Facebook, сопственикот на Instagram, успее да убеди дел од својата база на корисници да се префрлат на Threads, тоа ќе биде проблем за Twitter.

  Овој потег доаѓа во време кога Twitter наиде на проблеми со отпуштања, бидејќи Маск се бореше да ги намали трошоците и да ја направи платформата профитабилна. Чекорите во таа насока неодамна го ограничија бројот на твитови што корисниците можат да ги објавуваат или читаат за да одлучат да се регистрираат за платена претплата. Неодамна, на оние без профил на Твитер им беше забрането да читаат твитови. Фејсбук, од друга страна, имаше одлична година, а акциите пораснаа за 142,64% од 1-ви јануари.

  Преземете го бесплатниот водич „Како да тргувате со цената на акциите“ овде.

  Цукерберг успеа да ја добие и поддршката на Маск во промовирањето на неговиот производ, предизвикувајќи го на борба во рингот. Многумина веруваат дека публицитетот повеќе им користи на Цукерберг и на Threads.

  Извори: Business of Apps, MarketWatch, The Verge, Reuters, платформа за тргување MT4

  Овој текст е подготвен и одобрен од инвестицискиот советник, Светислав Милутиновиќ, вработен во Kapital RS Inc. а.д. Белград, булевар Северни 6, инвестициско друштво под надзор на Комисијата за хартии од вредност на Република Србија, број на лиценца: 5/0-02-672/18-16.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img