More

  Лекарот ги објасни симптомите и фазите на топлотната болест

  spot_img

  Со летото и високите температури доаѓа и ризикот од топлотни заболувања, кои со себе носат голем број симптоми и здравствени состојби како топлотни грчеви, топлотна исцрпеност и топлотен удар.

  „Топлинската болест има одредени фази и сериозност.

  Првата фаза ќе биде топлотен осип, што е запалена иритација на кожата придружена со црвенило. Следни се топлинските грчеви. Луѓето со топлински грчеви ќе доживеат грчеви во мускулите“, објасни лекарот и специјалист за итна медицина Рид Колдвел за New York Post.

  Калдвел објасни дека следната фаза на болеста е топлотна исцрпеност. Симптомите на топлотна исцрпеност вклучуваат замор, зголемена жед, потење и забрзан пулс.

  Најтешкиот симптом на топлотната болест е топлотен удар. „Тоа се случува кога температурата на вашето тело надминува 41 °C. „Пациентите со топлотен удар често се збунети, многу жешки и имаат сува кожа бидејќи повеќе не се потат“, рече Калдвел.

  „Иако може да очекувате некој на кој му е многу жешко да се поти, луѓето кои доживуваат топлотен удар всушност ќе имаат топла и сува кожа. Ова е најекстремната форма на топлотно заболување и е опасно по живот“, предупредува тој и посочува дека во овој случај потребно е да се контактира со итната помош.

  Важноста на хидратацијата
  Хидратацијата е важна секој ден, особено за време на високи температури. Најдобар начин да проверите дали сте доволно хидрирани е да ја следите бојата на урината.

  Ако вашата урина изгледа темно жолта, тоа укажува на потребата на телото за течности.

  Носење крем за сончање
  Носењето крема за сончање е многу важно бидејќи изгорената кожа може да предизвика поголема дехидрација. Со кремот треба да носите облека со светла боја, широка и изработена од материјали што дишат.

  Правете паузи ако мора да бидете на сонце
  „Ако треба да бидете на жештина – ако сте, на пример, спортист или работник – важно е да правите паузи. Најдете засенчено место за одмор и погрижете се да останете хидрирани и хранети. Возраста, медицинската историја и типот на телото на една личност влијаат на тоа колку време е потребно да се опорави од топлотен удар; слушајте го вашето тело и одвојте време колку што ви треба“, истакнува Калдвел.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img