More

  Големо количество алги им се закануваат на бреговите на Флорида и Мексико, гледано од вселената

  spot_img

  Џиновски цут од морска трева што може да се види од вселената им се заканува на бреговите на Флорида и Мексико, јавува американската ТВ Ен-Би-Си.Сезонските цути на алгите „саргасум“ почнаа да се зголемуваат во тропските делови на Атлантикот пред повеќе од една деценија.

  Годинава тој е распослан на појас од нешто повеќе од 8.000 километри, што е двојно поголема од ширината на северноамериканскиот континент, и лебди меѓу Мексиканскиот Залив и западниот брег на Африка.

  На отворено море, овој џиновски феномен е главно безопасен, дури и корисен како живеалиште за риби и ракови и апсорпција на јаглерод диоксид.

  Сепак, океанските струи носат алги на запад, кон САД. Тони алги завршија на плажите во Карибите и во Мексиканскиот залив, каде што може да ги загрозат екосистемите и, со распаѓање, да го намалат квалитетот на водата и воздухот.

  Научниците тврдат дека овогодинешното цветање е едно од најголемите досега.

  Професорот на океанографскиот институт на Атлантикот на Флорида, Брајан Лапоинт, рече дека, врз основа на сателитски снимки, изгледа дека нема да има чисти плажи оваа година.

  Во центарот на вниманието се и други лоши ефекти на оваа алга. Расипаните алги ослободуваат водород сулфид, што може да предизвика респираторни проблеми кај луѓето.

  Потоа, како што се наведува во извештајот на NBC, има и економска загриженост, бидејќи инвазијата на оваа алга може негативно да влијае на туризмот, а нивното отстранување од брегот е исклучително скапо.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img