More

  АП: Бродови на смртта и изгубените соништа лебдат преку Атлантикот (ФОТО)

  spot_img

  Околу 6:30 часот на 28 мај 2021 година, на неколку милји од плажата Бел Гарден на карипскиот остров Тобаго, на хоризонтот се појави тесен бел и син чамец…Од далечина се чинеше дека нема никој. Но, кога рибарите се приближиле, почувствувале смрт.

  Во чамецот имало тела во распаѓање на повеќе од десет црнци. Никој не знаел од каде се, што ги довело таму, зошто биле во чамецот и како и зошто загинале. Никој не ги знаеше нивните имиња.

  Она што е јасно сега, но не беше тогаш, е следново: 135 дена претходно, се веруваше дека 43 луѓе го напуштиле пристанишниот град преку океанот во Африка. Тие се обиделе да стигнат до шпанските Канарски острови со брод, во близина на северозападниот брег на Африка.

  Тие никогаш не пристигнаа. Наместо тоа, тие завршија тука, на другата страна на Атлантикот.

  Половина свет подалеку, нивните семејства ги бараа.Скоро две години, Асошиетед прес склопуваше парчиња загатки од три континенти за да ја открие приказната за тој брод и луѓето што ги носеше од надеж до смрт. Бродот кој стигна до Тобаго е регистриран во Мавританија, голема и претежно пустинска земја во северозападна Африка, на 4.800 километри од местото каде што се насука.

  Доказите пронајдени во чамецот и неговата конструкција и боја – типичен мавритански „пирог“, сугерираат дека загинатите најверојатно се африкански мигранти кои се обидувале да стигнат до Европа, но биле изгубени во Атлантикот.

  Во 2021 година, најмалку седум чамци, кои се чини дека потекнуваат од северозападна Африка, се измиле во океанот на бреговите на Карибите и Бразил. Сите тие носеа трупови.

  Овие „чамци духови“ и веројатно многу други кои исчезнаа се делумно ненамерна последица на долгогодишните напори и милијарди долари потрошени од Европа за да престане да го преминува Средоземното Море.

  Ова потиснување, заедно со други фактори, како што се економските пореметувања поради пандемијата, ги принуди мигрантите да поминат многу подолга, понејасна и поопасна атлантска рута преку Атлантикот до Европа, од северозападна Африка преку Канарските острови, наместо преку Медитеранот.

  Според податоците на шпанското Министерство за внатрешни работи, пристигнувањата преку рутата на Атлантикот скокнале од 2.687 во 2019 година на повеќе од 22.000 две години подоцна.

  Но, за да пристигнат толку многу луѓе, мора да тргнале многу повеќе, вели Педро Велес, океанограф од шпанскиот институт за океанографија. Велес не беше изненаден кога дозна дека чамците со мигранти се појавуваат дури и на Карибите, каде што морските струи и ветерот природно носат пловечки уреди што научниците ги спуштаат во океанот на брегот на Западна Африка.

  „Условите на океанот таму се исклучително тешки“, рече тој.

  Во 2021 година, најмалку 1.109 луѓе загинале или исчезнале обидувајќи се да стигнат до Канарските острови, според Меѓународната организација за миграција, најсмртоносната рута во историјата. Но, тоа е веројатно само дел од реалниот број на загинати. Мажите во бродот Тобаго, на пример, не се вклучени во тој број.

  Каминандо Фронтерас, шпанска организација за правата на мигрантите, забележа повеќе од 4.000 мртви или исчезнати на рутата на Атлантикот во 2021 година, а најмалку 20 чамци исчезнаа по испловувањето од Мавританија.

  Овие мигранти се невидливи во смртта, како што беа и во животот. Но, дури и духовите имаат семејства.

  Истрагата на АП опфати интервјуа со десетици роднини и пријатели, службеници и форензичари, како и полициска документација и ДНК тестирање.

  Утврдено е дека 43 млади мажи од Мавританија, Мали, Сенегал и веројатно други западноафрикански земји се качиле на тој брод што стигнал до Карибите. АП идентификуваше 33 по име.

  Тие заминаа од мавританскиот пристанишен град Нуадибу во средината на ноќта помеѓу 12 и 13 јануари 2021 година. Облеката и ДНК тестот го потврдија идентитетот на едно од телата, затворајќи го случајот на едно семејство и отворајќи го патот за другите да бараат такви одговори .

  Недостигот на политичка волја и глобални ресурси за идентификација на загинатите и исчезнатите мигранти значи дека таквите исходи, дури и делумни, се многу ретки.

  Секоја година, илјадници семејства се прашуваат за судбината на најблиските кои ги напуштиле своите домови и се упатиле кон Европа.

  Малкумина некогаш дознаваат.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img