More

  Напаѓаат капачи, цицаат крв: „Бараат бенки, брадавици и ситни рани на кожата“

  spot_img

  Напаѓаат капачи, цицаат крв: „Бараат бенки, брадавици и ситни рани на кожата“
  Рибите со уши во Шпанија ги напаѓаат капачите. Најчесто бараат бенки, брадавици и мали рани на кожата, особено кај постарите луѓе.

  Најмалку 15 лица побарале лекарска помош на плажите во Аликанте. Во последните денови имаше неколку случаи на плажата Пониенте во Бенидорм.

  Експертите се согласуваат дека Средоземното Море е многу потопло, што го менува однесувањето на морската фауна. Температурата на водата е помеѓу 29 и 30 степени според Климатолошката лабораторија на Универзитетот во Аликанте, пренесува informacion.es.

  „Со многу потопло море, метаболизмот на рибите на кои им треба повеќе храна се забрзува“, признава професорот Алфонсо Рамос, истражувач на Одделот за морски науки и применета биологија.

  Институтот за крајбрежна екологија е свесен за овој нов феномен веќе неколку години, бидејќи Службата за спасување и прва помош на Аликанте беше известена во средината на август 2017 година. Научниот директор Габриел Солер тогаш истакна дека зголемувањето на температурата на морето влијае на морските видови, некои се потолерантни, а други се помалку прилагодливи.

  „Тоа е риба навикната да се храни. Не бегаат од луѓе и не гризат рани. Во случај на рани и брадавици, тоа може да предизвика болка“, објаснува истражувач од Одделот за морски науки, кој исто така советува да не се плива во морето со украси и сјаен накит, бидејќи тие можат да доведат до напади од неколку видови.

  Европската агенција за животна средина предупредува и дека затоплувањето на морето предизвикува промени во планктонот кој ги храни рибите, пишува Дневник.хр.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img