More

  Како царскиот рез и вагиналното породување влијаат на имунитетот на новороденчето

  spot_img

  Начинот на кој се раѓаат новороденчињата може да ја промени силата на нивниот имунолошки систем, подоцна во животот, како и реакциите на лекови, вклучително и оние кои спасуваат живот, пренесува РТС.

  Една нова студија од Кина сугерира дека патот од утробата до светот, без разлика дали е вагинален или хируршки, може да влијае на тоа колку добро функционира вакцината против сипаници. Таа вакцина особено им е потребна на децата родени со царски рез, а деталите се објаснети во анализата спроведена од научници од Универзитетот Кембриџ и Универзитетот Фудан во Кина. Вклучува податоци собрани од 1.505 мајки и нивните бебиња во Кина, пишува Science Alert, а пренесува РТС.

  Околу пет проценти од децата на кои им е дадена првата доза вакцина против мали сипаници на возраст под една година не покажуваат одговор на антитела. Помеѓу 2013 и 2018 година, бебињата родени со царски рез во Кина имале 2,56 пати поголеми шанси нивниот имунолошки систем да не реагира на вакцините против сипаници отколку бебињата родени вагинално.

  За среќа, втората доза предизвика задоцнет, но „силен имунолошки одговор“. Но, важно е да се знае за ова задоцнување, бидејќи може да помогне да се информира и подобри политиката за вакцинација.

  Во 2021 година, милиони деца ширум светот не примија вакцина против сипаници, рекордна бројка што беше „опасна пресвртница“ во многу земји.

  „Знаеме дека многу деца на крајот не добиваат втора доза од вакцината против сипаници, што е опасно за нив како поединци, но и за пошироката популација“, објаснува генетичарот Хенрик Саље од Универзитетот во Кембриџ.

  „Бебињата со царски рез се оние кои навистина сакаме да ги следиме, за да бидеме сигурни дека ќе ја добијат втората доза, бидејќи нивната прва вакцинација е поверојатно да не успее“, додаде тој.

  Малите сипаници се респираторен вирус и една од најзаразните болести што ги знаеме. Вакцината е ефикасно оружје, но потребно е да се покрие најмалку 95 проценти од загадувањето, за да се постигне „имунитет на стадото“.

  Кина е блиску до елиминирање на сипаниците, но во неодамнешните епидемии, околу една третина од заразените со вирусот веќе биле вакцинирани. Овие „пробивни“ инфекции се случуваат кога имунолошкиот систем на поединецот или не реагира на вакцината или реагира премногу слабо.

  Децата родени со царски рез, за ​​разлика од вагинално, имаат малку поголема веројатност да добијат имунолошки нарушувања. Научниците сè уште не можат да откријат зошто е тоа така, а потрагата по одговорот се уште е во тек.

  Двојно посилна заштита

  Во 2022 година, една студија ги поврза царските резови со пониски реакции на антитела по вакцините против менингококни и пневмококни инфекции. Истражувањето покажало дека бебињата родени вагинално имале двојно поголемо ниво на заштитни антитела по вакцинацијата.

  Научниците го земаа предвид и фактот дека бебињата родени со царски рез не се заразени со вируси или бактерии од вагината на мајката и дека тие (бидејќи се пренесуваат на новороденчето за време на минување низ породилниот канал) можат да имаат стимулирачки ефект врз новороденчето. формиран имунолошки систем.

  Студијата во Кина не истражува зошто царските резови влијаеле на одговорите на вакцините, но авторите веруваат дека причината е слична.

  „При породување со царски рез децата не се изложени на мајчиниот микробиом на ист начин како при вагинално породување. Сметаме дека тоа значи дека им треба повеќе време за да го достигнат развојот на цревниот микробиом, а со тоа и способноста на имунолошкиот систем да се стимулира со вакцини против болести, вклучително и сипаници“, објаснува Саље.

  Засега, сепак, тоа е само теорија. Додека бебињата родени со царски рез покажуваат различен опсег на цревни бактерии во споредба со оние родени вагинално, други студии сугерираат дека разликите исчезнуваат за околу девет месеци.

  Имунолошкиот систем на новороденчето е во голема мера мистерија. Истражувачите не можат ни да се договорат дали бебето е родено стерилно, или веќе е „опремен“ со микробиом од утробата, пишува порталот Science Alert.

  Исто така, не е јасно дали и колку е застапено кај бебињата – вагиналниот микробиом или цревниот микробиом, како и – каква улога игра доењето во сето ова.

  Од 2000 година, стапката на царски рез е двојно зголемена во светот. Хирургијата сега сочинува околу 20 отсто од раѓањата во светот, а во Бразил тој процент е дури 50.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img