More

  Дрон спаси момче од давење во Шпанија

  spot_img

  Момче (14) во Шпанија спасило од давење со дрон.

  Дронот фрли елек за спасување во морето, кој можеше да го одржи тинејџерот на површина токму кога почна да тоне под брановите, додека спасувачките служби не пристигнаа неколку моменти подоцна.

  „Кога стигнавме, видовме дека момчето е во многу лоша состојба, речиси целосно без енергија да остане на површина, па го фрлив елекот за спасување“, рече Мигел Анхел Педреро, пилот на беспилотни летала во Џенерал Дронс, компанија која ги снабдува спасувачка служба со технологија.

  Тоа беше комплициран маневар поради силните бранови, но благодарение на тој појас за спасување момчето можеше да плута додека спасувачите не стигнаа до него.

  General Drones, со седиште во Валенсија, започна да го поддржува персоналот на службата за спасување во 2017 година во Сагунто, северно од Валенсија. Фирмата сега има повеќе од 30 пилоти и нивните беспилотни летала кои работат за спасувачките служби на 22 плажи низ Шпанија, обезбедувајќи поддршка за брз одговор во критичните моменти на потенцијално давење, пред спасувачите да пристигнат на местото на настанот.

  „Тие дополнителни секунди се од витално значење во некои случаи и исто така им овозможуваат на спасувачките тимови да му пристапат на лицето на посмирен и повнимателен начин“, додаде Педреро.

  Откако било спасено, 14-годишното момче било испратено во локална болница кога персоналот за итна помош дал кислород. По 24 часа бил испратен дома.

  Вкупно 140 луѓе загинале во несреќи со давење во Шпанија во првите шест месеци од оваа година, 55 отсто повеќе отколку во истиот период во 2021 година, соопшти шпанската Кралска федерација за спасување.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img