More

  Зимски Водици – обичаи и верувања поврзани со овој празник

  spot_img

  Во календарот не е означен со црвена буква, за разлика од Крстовдан кој го славиме на 27 септември.

  Српската православна црква на 18 јануари го слави Крстовден, како спомен на првите христијани кои ја примија верата на самиот почеток на христијанската проповед.

  Празникот се поврзува со Богојавление, кој се слави на 19 јануари и со крштевањето на Исус Христос, како и со денот посветен на Свети Јован Крстител, кој го крсти Исус Христос во реката Јордан.

  Денот на Богојавление секогаш го празнуваме во пресрет на Богојавление, а тој спаѓа во фиксните празници.

  Во календарот не е означен со црвена буква, за разлика од Крстовден, кој го славиме на 27 септември како спомен на наоѓањето на светиот крст на кој е распнат Господ. На овој ден во храмовите се врши и чинот на водосвет.

  Според народните обичаи, на овој ден треба да се перат алишта и да се исчисти куќата.

  На овој ден се пости, а на вода, без разлика кој ден е. Во српскиот народ има една изрека: „Кој се крсти со крст, тој Крстовден пости“.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img