More

  Која планета е најблиску до Земјата? Одговорот не е толку лесен како што мислите

  spot_img

  Едноставно прашање, но не само едно, туку три: која планета ни е најблиску во овој момент, која во просек, а која е најблиску до нас.

  Многу луѓе знаат како планетите во Сончевиот систем следат една по друга според нивната оддалеченост од Сонцето.

  Прво е Меркур, потоа Венера, нашиот сосед близнак, Земјата е „третиот камен од Сонцето“, а зад неа е вториот сосед Марс. Оваа четворка ги претставува таканаречените внатрешни планети, по што следат надворешните планети, четирите џинови: Јупитер, Сатурн, Уран и Нептун. Плутон порано беше една од планетите на Сончевиот систем, но астрономите ја намалија на џуџеста планета пред неколку години. Распоредот на планетите од Сонцето кон надворешниот раб е прикажан на сликата подолу.

  Сончев систем, планети, вселена Фото: Снимање на екранот/ВИКИПЕДИЈА/Сончев систем
  Гледајќи ја сликата, одговорот е јасен: најблиската планета до нашата планета е еден од нејзините соседи – Венера или Марс. Ако го прашаме Интернетот, тој открива дека Венера е оддалечена 190,83 милиони километри од Земјата, а Марс 140 милиони. Така, загатката е решена.

  Дали е вистина? Како што ќе видиме, тоа не е сосема така. Дополнително, во случајот на Венера, Google ја покажува моменталната оддалеченост од Земјата, а во случајот на Марс, просечната. И ова е многу важно ако сакаме да одговориме на прашањето од насловот. Всушност, најблиската планета до Земјата (во моментов и поголемиот дел од времето) е Меркур. Како е ова можно?

  Вообичаеното претставување на Сончевиот систем се заснова на статична слика како онаа погоре, во која планетите се уредно наредени од Сонцето кон надвор и секогаш мируваат. Во реалноста, планетите орбитираат околу Сонцето по патеки кои се повеќе или помалку како кругови. Бидејќи тие не се вртат со иста брзина, растојанијата меѓу нив се менуваат, како што можете да видите на сликата подолу.

  Брзо можеме да видиме дека прашањето која планета е најблиску до Земјата не е само едно, туку всушност три прашања: која планета е најблиску до Земјата во овој момент, која планета е најблиску до Земјата во просек и која планета е најблиску до Земјата ? Да почнеме со одговарање на последното прашање:

  Која планета е најблиску до Земјата?
  Одговорот на ова прашање е едноставен – Венера, пишува порталот Science Alert.

  При најблиското приближување до Земјата, пеколната планета е оддалечена само околу 38 милиони километри од нашата планета, ниту една друга планета не ни се доближува. Разбирливо е дека, покрај Венера, Марс е најблискиот сосед до Земјата, но најмалото растојание меѓу нас и Марс е само 54,7 милиони километри. Третиот е Меркур, кој кога ќе ни се доближи е оддалечен 77,2 милиони километри од нас.

  Точките кога овие три планети се најблиску до нашата се многу ретки, бидејќи планетите – наведените три и Земјата – постојано се вртат околу Сонцето со различни брзини, поради што растојанијата помеѓу нашата сина планета и секоја од нив постојано се менуваат. Како изгледа тоа можете да видите во видеото подолу:

  Која планета е моментално најблиску до Земјата?
  Одговорот зависи од тоа кога ќе го поставиме. Ова може да биде Меркур, Венера или Марс – во зависност од тоа каде секоја планета се наоѓа во својата орбитална патека во однос на Земјата.

  Кога Марс е најоддалечен од нашата планета, тој е оддалечен дури 401 милион километри – веќе споменатото растојание од 140 милиони километри е просечното растојание помеѓу црвената планета и нашата. Истото важи и за Венера и Меркур. Најголемото растојание од Венера до Земјата е 261 милион километри, а меѓу Меркур и Земјата е 222 милиони километри.

  Така, се разбира, најмалку оддалечената планета од нас е онаа што е поблиску до Земјата во даден момент.

  Во моментов (јануари 2024 година) Меркур е нешто повеќе од 160 милиони километри од нас, Венера е оддалечена околу 190 милиони километри, а Марс е нешто повеќе од 355. Но, за околу осум месеци Венера ќе ни биде најблиску, во два месеци и уште малку Марс. Тогаш за само еден месец титулата најблиска до нас планета повторно ќе и припадне на Венера.

  Позициите на планетите на датумот на пишување на овој напис, 16 јануари 2024 година, се прикажани на сликата подолу.

  Која планета во просек е најблиску до Земјата?
  Одговори за просечните растојанија меѓу планетите и нивното просечно растојание од Земјата можете да добиете на интернет.

  Веб-страницата Cool Cosmos вели дека просечното растојание на Меркур од Земјата е 77 милиони километри, Венера приближно 41,4 милиони километри, а Марс 225 милиони километри. Врз основа на ова, би можеле да заклучиме дека, во просек, Венера е најблиската планета до нас.

  Според Science Alert, овие просеци го претставуваат само растојанието, а не времето. Кога би сакале да знаете која планета е најчесто најблиску до Земјата – да речеме од формирањето на Сончевиот систем – би потрошиле многу време на пресметување. Но, за среќа, денес имаме моќни компјутери кои значително ги скратуваат ваквите пресметки. Научниците од американската Национална лабораторија во Лос Аламос, Ново Мексико, создадоа симулација во која ги проучувале патеките на планетите во изминатите 10.000 години за да утврдат колку долго, во просек, секоја планета била најблиску до Земјата.

  Симулацијата откри дека Марс „живеел“ како најблизок сосед на Земјата околу 17 отсто од ова време, Венера ја имала оваа титула околу 36 отсто од времето, а апсолутен победник бил Меркур, кој ни бил најблизок 47 отсто од времето. последните 10.000 години.сосед. Се разбира, приближно истите соодноси би важеле и ако времето се протега до времето од почетокот на постоењето на Сончевиот систем со планетите до денес.

  Ова може да се разбере ако се знае дека Меркур има најмала орбита од сите планети, бидејќи е најблиску до Сонцето. Така, почесто е на иста страна на Сонцето како и Земјата, а и кога не е, никогаш не е многу далеку (се разбира во астрономска смисла). Во меѓувреме, Венера и Марс поминуваат долги периоди доста далеку од Земјата.

  Симулацијата покажа и нешто што на прв поглед изгледа невозможно – Меркур е најблискиот сосед не само на нашата планета, туку и на сите други планети во Сончевиот систем. Ако повторно го прочитате горниот пасус и ги замените Земјата, Венера и Марс со која било друга планета или нејзин непосреден сосед, ќе разберете. Принципот е секако ист, се друго се нијанси.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img