More

  Шведска воведе таблети и апликации во часовите. Резултатот ги шокираше сите и затоа сега се укинуваат

  spot_img

  Шведска се враќа на традиционалните образовни методи со акцент на печатените книги, практиката на читање и пишување и намалување на употребата на таблети и дигитални алатки.

  Овој потег доаѓа откако политичарите и експертите изразија загриженост дека прекумерната дигитализација, вклучително и воведувањето таблети во предучилишните установи, доведе до пад на основните вештини на учениците, пишува АП.

  Шведската министерка за образование Лота Едхолм, која ја презеде функцијата во владата на десниот центар пред 11 месеци, рече дека на учениците им требаат повеќе учебници и дека печатените книги се важни за нивното образование.

  Министерот минатиот месец најави дека Владата сака да ја поништи одлуката на Националната агенција за образование за задолжителни дигитални уреди во предучилишните установи. Тие планираат да одат чекор понатаму и целосно да го стопираат дигиталното учење за деца на возраст под шест години, соопшти Министерството.

  Опаѓање на вештините за читање
  Иако шведските ученици постигнуваат натпросечни резултати во читањето, напредокот во меѓународната студија за читачка писменост PIRLS („Напредокот во меѓународната студија за читачка писменост“) меѓу шведските четвртоодделенци покажа пад помеѓу 2016 и 2021 година.

  Во 2021 година оствариле просечни 544 поени, што е пад во однос на просекот од 555 поени од 2016 година. Сепак, Шведска сепак го зазеде седмото место во светот, делејќи го со Тајван, според вкупниот резултат од тестот (кога се земаат предвид резултатите на некои земји, вклучително и Република Хрватска, која ги спроведе тестовите со задоцнување, кога имаа веќе започна во петто одделение, Шведска паѓа на 13 место, оп.а.).

  УНЕСКО упати итен повик
  Експертите за образование посочуваат дека некои проблеми во учењето може да се јават поради мерките воведени за време на пандемијата на коронавирус како и зголемувањето на бројот на студенти имигранти чиј мајчин јазик не е шведски, но исто така истакнуваат дека прекумерната употреба на уреди со екраните за време на училишните часови може да предизвикаат младите да заостанат по основните предмети.

  „Постојат јасни научни докази дека дигиталните алатки го попречуваат, а не го подобруваат учењето на учениците“, рече угледниот институт Каролинска минатиот месец, коментирајќи ја претходната национална образовна стратегија која ја нагласуваше дигитализацијата на наставата. „Институтот смета дека фокусот треба да се врати на стекнување знаење преку печатени учебници и стручноста на наставниците, а не од претежно бесплатни и непроверени дигитални извори“, велат од Институтот.

  УНЕСКО упати и „итен повик за соодветна употреба на технологијата во образованието“. Во извештајот тие ги охрабруваат земјите да ги забрзаат интернет-врските во училиштата, но истовремено предупредуваат дека технологијата во образованието треба да се имплементира за никогаш да не ги замени часовите во живо водени од наставници, пренесува Telegram.

  Селективна употреба на технологија
  Во шведскиот главен град Стокхолм, деветгодишниот Ливеон Палмер, третоодделенец во основното училиште Ѓургардсколан, им изјави на новинарите на АП дека му се допаѓа идејата да поминува повеќе време на училиште офлајн. „Повеќе сакам да пишувам во училиште, на хартија, бидејќи едноставно се чувствувам подобро“, рече Ливеон.

  Неговата учителка Катарина Бранелиус вели дека била многу селективна кога станува збор за користење таблети на час. Ги користиме во математика, имаме некои апликации, но не ги користиме за пишување“, рече Бранелиус. Таа додаде дека на учениците под десет години „треба време да вежбаат ракопис пред да се запознаат со пишување на таблет“.

  Компјутерска писменост на учениците
  Онлајн наставата е тема на жестока дебата низ Европа и другите делови на Западот. Полска неодамна започна програма финансирана од владата за да му даде на секој ученик лаптоп, почнувајќи од четврто одделение, со надеж дека ќе ја направи земјата технолошки поконкурентна. Во Америка, многу државни училишта купуваа лаптопи за своите ученици со парите што државата ги исплати како помош за време на кризата со корона, но многумина се многу внимателни бидејќи многу ученици немаат соодветен пристап до интернет во своите домови, па затоа се многу внимавајте да не останете без пристап до истиот квалитет на наставата што го имаат сите други.Од друга страна, во Германија, студентите можат да го завршат своето образование без каква било форма на задолжителна дигитална настава. Некои родители таму се загрижени дека нивните деца нема да можат да се натпреваруваат на пазарот на трудот со технички подобро обучени деца од други земји.

  Саша Лобо, германски публицист и консултант кој се фокусира на Интернет, во неодамнешното интервју за ZDF силно се залагаше за итна дигитализација на часовите бидејќи смета дека германските студенти инаку ќе заостанат зад своите европски колеги. „Ако не успееме да го дигитализираме образованието и да научиме како функционира дигитализацијата, повеќе нема да бидеме просперитетна земја за 20 години“, изјави Лобо.

  Инвестиција од повеќе од 100 милиони евра
  За да се справат со падот на вештините за читање, шведските власти најавуваат дека годинава ќе инвестираат околу 60 милиони евра за купување книги кои ќе бидат дистрибуирани до училишните библиотеки и уште 42 милиони евра во следните две години за побрзо враќање. на класични учебници до училиштата.

  Сепак, не сите експерти таму се убедени дека враќањето на Шведска на традиционалниот пристап е единствено во најдобар интерес на студентите. Критикувањето на ефектите од технологијата „е популарен потег кај конзервативните политичари“, вели Нил Селвин, професор по образование на Универзитетот Монаш во Мелбурн, Австралија. „Тоа е итар начин да се сигнализира посветеноста на традиционалните вредности“, додаде тој.

  „Шведската влада има валидна точка кога вели дека нема докази дека технологијата го подобрува учењето, но мислам дека тоа е затоа што воопшто нема докази за тоа што технологијата може да направи. „Технологијата е само еден дел од навистина сложената мрежа на фактори во образовниот процес“, додаде Селвин.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img