More

  На списокот на RFZO нови иновативни лекови за најтешките болести, наскоро и во болниците

  spot_img

  На листата на лекови на Републичкиот фонд за здравствено осигурување (РФЗО) се наоѓаат нови иновативни лекови – дури 22 терапии, меѓу кои и 16 најсовремени лекови за лекување на голем број онколошки заболувања, пренесе РТС.

  Во вторникот заседаваше Централната лекарска комисија, а на списокот на лекови на РФЗО беа пронајдени нови иновативни лекови – дури 22 терапии. Од нив, 16 се најсовремени лекови за лекување на голем број онколошки заболувања – рак на дојка, рак на белите дробови, рак на простата, но и за болести за кои досега не беше достапна терапија на товар на Фондот.

  Директорката на РФЗО Сања Радојевиќ Шкодриќ за РТС вели дека ова е многу важна вест бидејќи иновативните лекови овозможуваат драстично подобар квалитет на живот и значително го продолжуваат животот. Тој нагласува дека е важно да има континуитет и наведува дека пред десет години на списокот се наоѓале само 21 иновативен лек, додека сега за само една година се додадени 22.

  Радојевиќ Шкодриќ вели дека ова е многу важна вест, особено во моментот кога се набавува и дијагностичка опрема.

  „Благодарение на оваа опрема, во раните фази ќе се откриваат зголемен број на болести, а тоа ќе биде придружено со иновативни терапии“, нагласува Радојевиќ Шкодриќ.

  Тој посочува дека на листата на нови лекови кои се усвоени има вкупно 22 нови лекови.

  „Тоа се лекови кои досега ги немаше на списокот, не беа достапни за пациентите на трошок на државата. Од нив, 16 се иновативни лекови. Тоа се лекови кои овозможуваат драстично подобар квалитет на живот и значително го продолжуваат животот“, објаснува Радојевиќ Шкодриќ.

  Шест лекови од списокот се терапевтски алтернативи, вели Радојевиќ Шкодриќ и посочува дека тоа се лекови за болести за кои досега имало терапии на сметка на државата.

  „Пример е мултиплекс склероза. Терапија има речиси за сите форми, но има одреден број на пациенти кои најдобро реагираат на терапевтски алтернативи и сега се на списокот. Ова е случај и со псоријазата. И за неа ставивме терапевтски алтернативи на списокот“, нагласува Радојевиќ Шкодриќ.

  Од 22 нови лекови на списокот, 17 се за онколошки пациенти, вели Радојевиќ Шкодриќ.

  „За жал, сè уште сме прва земја во Европа по умирање од малигни заболувања. Зголемувањето на бројот на заболени од малигни заболувања е познато и во светот, тоа е речиси епидемија. Благодарение на овие средства, воведуваме се поголем број на иновативни лекови, благодарение на кои не можеме да го намалиме бројот на пациенти, но можеме да откриеме во раните фази, да постигнеме максимална ефикасност на терапијата и со тоа драстично да го продолжиме животот и да го подобриме неговиот квалитет“, објаснува Радојевиќ Шкодриќ.

  Тој посочува дека сега постојат иновативни терапии за сите видови и фази на рак на дојка. На листата се вклучени и лекови за рак на простата, рак на белите дробови, малигнен меланом, колоректален карцином, рак на црниот дроб и мултипен миелом – малигно заболување на крвта.

  „Најважно е пациентите навреме да се појават на прегледи. Државата обезбеди најсовремени апарати, најсовремени лекови и тоа е реалноста“, нагласува Радојевиќ Шкодриќ.

  Тој вели дека идната недела ќе бидат потпишани посебни договори со компаниите, по што ќе следи одобрение од Владата на Србија и јавни набавки.

  Лековите во болниците ќе бидат достапни за три до четири месеци“, најавува Сања Радојевиќ Шкодриќ.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img