More

  Експлозија која се случува еднаш во животот: Небесниот танц ќе биде видлив со денови, а еве кога го очекуваме

  spot_img

  Небесниот танц меѓу две ѕвезди оддалечени 3.000 светлосни години ќе резултира со толку силна експлозија што ќе биде видлива со голо око со денови, изјавија во петокот астрономите од Универзитетот Нотингем Трент.

  Експлозијата што се случува еднаш во животот во системот T Coronae Borealis ќе се појави како нова ѕвезда која силно свети на ноќното небо, пред да избледи и да исчезне повторно во следните 80 години.

  Професорот Даниел Браун објаснува дека овој небесен настан се нарекува „нова“, кога осветленоста на ѕвездата брзо се зголемува.

  Според него, не е лесно да се предвиди кога ќе следи тој настан, но верува дека тоа би можело да се случи во секое време до септември.

  „Ние сме во чест, ќе видиме т.н нова ѕвезда на небото“, рече Браун, посочувајќи дека T Coronae Borealis всушност не е една ѕвезда, туку две ѕвезди кои орбитираат една околу друга.

  „Ја засилува својата светлина и ни станува лесно видлива“
  „Она што го прави овој пар толку исклучителен е тоа што одвреме навреме ја зголемува својата светлина толку многу што станува лесно видлива за нас“, рече астрономот.

  Помасивната ѕвезда во парот е бело џуџе кое, во обем колку нашата Земја, може да има иста маса како и нашето Сонце, рече Браун.

  Придружникот во тој пар беше старечки црвен џин кој се ширеше и го депонираше својот материјал на белото џуџе.

  „Околу на секои 80 години, бело џуџе собира доволно материјал за да се запали во термонуклеарна експлозија и во голема мера да ја засили својата светлина“, рече Браун.

  „Сега е време за уште една ваква експлозија за T Coronae Borealis, чија светлина од 11 mag, едвај видлива со двоглед на темното небо, ќе се зголеми на 2 mag, споредлива со ѕвездите во системот Plug и ќе биде видлива за голо. око дури и на загадено небо. „Новата“ ќе стане видлива во близина на соѕвездието Херкулес.

  Астрономите објаснуваат дека овие „нови“ во суштина се како водородни бомби.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img