More

  Viber воведува важна промена за хрватските корисници, еве за што се работи

  spot_img

  Ракутен Вибер, глобален лидер во приватни и безбедни пораки и гласовна комуникација, ја објави својата нова функција, Caller ID, која ги штити корисниците од несакани повици и им дава избор кога одговараат на непознати броеви.

  Како што соопштија од компанијата, функцијата Caller ID сега е достапна за хрватските корисници на Android и обезбедува заштита од спам. Благодарение на оваа функција, при дојдовни повици од непознати броеви, корисниците на Viber ќе видат предупредувачка порака која го означува повикот како „безбеден“ или „потенцијален спам“, пишува tportal.

  ID на повикувач е додаток на многуте карактеристики за приватност и безбедност што Rakuten Viber им ги нуди на своите корисници за да можат слободно и неоптоварено да комуницираат. Оваа функција е корисна бидејќи им помага на корисниците да препознаат кога е безбедно да одговорат на повик од непознат број. Корисниците на апликацијата можат да се логираат за да ја активираат можноста за идентификување на сите дојдовни повици, вклучително и повици од некој што не користи Viber.

  Индикаторот за веројатност за спам се одредува преку внатрешен систем заснован на голем број фактори, вклучувајќи ги и претходните извештаи за спам повици од други корисници на Viber.

  По завршувањето на повикот, на корисникот ќе му бидат понудени дополнителни дејства после повикот како што се повторно бирање, најавување, испраќање пораки, уредување и зачувување на контактот. Rakuten Viber ги охрабрува корисниците да пријават спам повици со кликнување на копчето за извештај за да помогне во подобрување на системот и заштита на другите корисници од спам.

  „Возбудени сме што ќе им обезбедиме на нашите корисници овој дополнителен слој на заштита“, рече Офир Ејал, извршен директор на Rakuten Viber. „Идентификација на повикувач ни овозможува да им дадеме мир на нашите корисници, бидејќи никој не сака да прима спам повици“. Ова е уште еден чекор во давањето поголема контрола на корисниците.’

  Функцијата постепено ќе се прошири за корисниците на Viber на уредите со Android што работат со Viber верзија 21.1.3 или понова во текот на следните денови. Корисниците може да овозможат ID на повикувач во делот „Повици и пораки“ во менито „Поставки“ на апликацијата. Функцијата е бесплатна за сите корисници.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img