More

  Откриена е голема дополнителна придобивка од вакцината против Ковид-19

  spot_img

  Најновите истражувања покажуваат дека вакцините против Ковид-19, покрај заштитата од инфекција со коронавирус, може да имаат и дополнителна корист бидејќи, како што се испостави, истовремено го намалуваат ризикот од срцева слабост и развој на згрутчување на крвта поврзани со SARS-CoV-2, објавен е во стручното списание Heart.

  Серијата студии, чии резултати ги состави меѓународен тим експерти, вклучува анализа на податоци кои опфаќаат податоци собрани за 10,17 милиони вакцинирани лица и 10,39 милиони невакцинирани лица во Велика Британија, Шпанија и Естонија.

  Откако научниците ги земаа предвид факторите како возраста, полот и постоењето на одредени болести претходно, се покажа дека вакцинираните луѓе имале значително помал ризик од развој на срцеви компликации и компликации поврзани со развојот на згрутчување по преболувањето со Ковид-19. периодот до една година.

  „Нашите наоди покажуваат дека вакцините биле ефективни, не само кога имало помал број заразени луѓе, туку го намалувале и ризикот од развој на тешка форма на Ковид-19“, рече научникот Нуриа Меркаде-Бесора од Британскиот универзитет во Оксфорд, задолжен за обединување на сите податоци.

  Таа верува дека „најновите резултати од истражувањето би можеле да ги охрабрат сите неодлучни кои се плашат од потенцијалниот ризик од несакани ефекти од вакцината да се вакцинираат против Ковид-19“.

  Во споредба со оние кои не биле вакцинирани против коронавирусот, се покажа дека вакцинацијата против Ковид-19 е поврзана со 78 отсто помал ризик од згрутчување на крвта во вените, 47 отсто помал ризик од згрутчување на крвта во артериите и 55 отсто. помал ризик од срцева слабост.срце во првите 30 дена по инфекцијата.

  Иако помалиот ризик од споменатите опасности се намалуваше со текот на времето, тој сепак остана многу висок – изнесуваше 50 проценти во случај на згрутчување на крвта во вените, 38 проценти во случај на згрутчување на крвта во артериите и 48 проценти во случај на срцева слабост во периодот од следните 181 до 365 дена.

  Иако претходните студии дојдоа до слични наоди, ова е едно од најсеопфатните студии досега, имајќи го предвид бројот на луѓе вклучени во истражувањето и периодот во кој биле следени.

  Веќе е познато дека формирањето на згрутчување на крвта, што може да предизвика мозочен удар и срцева слабост, е многу почеста по инфекцијата со Ковид-19.

  Иако ова истражување не утврдува јасна причина и последица, тоа укажува дека вакцинацијата против оваа заразна болест го намалува и ризикот од дополнителни компликации.

  Научниците потсетуваат дека вакцините против Ковид-19 се генерално безбедни и ефективни и дека придобивките ги надминуваат потенцијалните недостатоци, но тие би сакале да спроведат дополнителни истражувања за подетално да ги испитаат заштитните ефекти на вакцината против Ковид-19.

  „Заштитните ефекти на вакцинацијата се конзистентни со податоците за помалку тешки форми на болеста, но треба да се спроведат дополнителни истражувања за да се разберат ефектите од дополнителна вакцинација кај различни популации“, рече Меркаде-Бесора.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img