More

  Изложеноста на тутун пред раѓањето и за време на детството може да го зголеми ризикот од дијабетес тип 2

  spot_img

  Според новата сеопфатна опсервациска студија заснована на податоци од приближно 476.000 возрасни лица, раното изложување на тутун, без оглед дали станува збор за изложеност за време на бременоста или за време на детството и адолесценцијата, е силно поврзано со појавата на дијабетес тип 2 подоцна во животот.

  Иако резултатите допрва треба да бидат подложени на стручна рецензија, тие биле претставени неодамна на годишните научни сесии на Американското кардиолошко здружение во Чикаго.

  Повеќе за ова на порталот „Мајка и дете“.

  Фото: Pexels

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img