More

  Стејт департментот објави извештај за Израел

  spot_img

  Израел веројатно го прекршил меѓународното хуманитарно право користејќи оружје обезбедено од САД во Газа, се вели во извештајот на американската влада.

  Во наодите од извештајот на Стејт департментот, познат како меморандум за национална безбедност, администрацијата на Бајден рече дека нашла „разумни“ докази за да заклучи дека нејзиниот сојузник го прекршил меѓународното право.

  Но, исто така се додава дека американското оружје не може цврсто да се поврзе со индивидуалните израелски напади.
  „Со оглед на значителното потпирање на Израел на одбранбените артикли произведени во САД, разумно е да се процени дека одбранбените артикли се користат од страна на израелските безбедносни сили од 7 октомври во случаи што не се во согласност со нивните обврски од меѓународното хуманитарно право или со воспоставените најдобри практики за ублажување на цивилна штета“, пишува во документот.

  Се додава дека иако Израел има знаење, искуство и алатки за спроведување на „најдобрите практики за ублажување на цивилната штета во неговите воени операции“ доказите од теренот, вклучително и високите нивоа на цивилни жртви, покренуваат „суштински прашања дали Израелските одбранбени сили (ИДФ) ги користат ефикасно во сите случаи“.

  Осврнувајќи се на прашањето за пристигнување на помош во Газа, во извештајот на американската влада се вели дека во моментов не оценува дека израелската влада го забранува или ограничува транспортот или испораката на помош.

  Извештајот не кажува јасно дека Израел ги прекршил условите под кои може да користи американско оружје за да ја врши својата офанзива во Газа.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img