More

  Недостиг на работна сила во индустријата и во туризмот

  spot_img

  Недостигот на работна сила во индустријата за облека и обувки, како и во туризмот ја натера албанската Влада да преземе дополнителни мерки за да гарантира непречено функционирање на овие бизниси.

  За да ги задоволи овие потреби, извршната власт е во завршна фаза на потпишување договор за увоз на квалификувани работници од странство. Поконкретно, со овој договор се очекува во Албанија да пристигнат околу 40.000 квалификувани работници од Филипините.

  – Договорот се очекува да биде одобрен во јуни од албанската Влада. Од работниците што треба да пристигнат 15.000 се очекува да бидат вработени во преработувачкиот сектор, додека останатите ќе бидат вработени во туризмот и другите сектори од економијата погодени од кризата од недостиг на домашна работна сила – изјави генералниот директор за вработување и стручно образование во Министерството за економија, Албин Гега.

  Филипините се избрани бидејќи е земја за чии државјани Албанија не служела како транзит за илегални имигранти во западните земји.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img