More

  Од септември ќе се гради по нови европски стандарди

  spot_img

  Процесот за работа по еврокодови во градежништвото е веќе канализиран и сите институции се подготвени за нивна примена. Во минатите две до три години имаше постојана едукација за нивна примена и инженерите ги имаа сите услови да се доедуцираат и да почнат да работат согласно новите нормативи. Нашите градежни компании се подготвени од 1 септември да проектираме, а со тоа и да градиме по европски норми, оцени денеска Андреа Серафимовски, претседател на Здружението за градежништво, индустрија на градежни материјали и неметалите при Стопанската комора.

  Тој ги повика компаниите да апелираат до своите вработени и да им укажат за важноста од примената на еврокодовите за да фатат чекор кон европските норми и со тоа да ја зголемат конкурентноста на градежниците и на тој начин да се обезбеди опстанокот на фелата во иднина.

  -Завршува веќе паралелната примена на нашите македонски стандарди во градежништвото и еврокодовите и од 1 септември почнуваме да работиме по еврокодови, чија примена како стандарди во Европската Унија е задолжителна од 2010 година. Нашите градежни компании го поддржуваат процесот, кој како идеја и реализација трае над 15 години, и се подготвени од 1 септември да проектираме, а со тоа и да градиме по европски норми кои ќе значат посигурни и потрајни конструкции – изјави Серафимовски.

  Европската регулатива ги обврзува проектантските и градежните компании да започнат со проектирање со еврокодови од 1 септември 2024 година.

  Тој посочи дека не очекува воведувањето на новите нормативи да доведе по покачување на цената на становите затоа што, како што рече, има многу долга работа за комплетна и правилна примена на еврокодовите.

  По состанокот во Стопанската комора, одржан во соработка со Комората на овластени инженери и архитекти, Градежниот факултет и Институтот за стандардизација, Соња Черепналковска,  раководителката на секторот за стандардизација во Институтот за стандардизација рече дека од стандардизациски аспект целосно се исполнети условите за примена на стандардите за проектирање.

  – Стандардите за проектирање – еврокодовите се усвоени на македонски јазик со сите национални додатоци, односно подготвени околу 1.500 параметри кои се во националните анекси. Усвоени се и референтните стандарди кои се повикуваат на еврокодовите и се публикувани како македонски стандарди. Со тоа Институтот за стандардизација целосно го има завршено процесот на публикување и усвојување на стандардите и потполно се исполнети условите за нивната примена од стандардизациски аспект – рече Черепналковска.

  -Конкурентноста на инженерите е услов за држење чекор напред – рече Чулак.

  Таа ги повика сите градежни инженери да се вклучат во процесите на обуки што се почнати пред три години, кои, додаде, нема да застанат ни од 1 септември кога ќе стапат во сила новите прописи, туку ќе продолжат и во текот на наредната година.

  Чулак порача и дека европските прописи мора задолжително да бидат испочитувани во сите инвестиции кои доаѓаат во земјава, пред се во процесот на проектирање, ревизија и во процесот на градба.

  -Апелираме сите да се вклучат во обуките. Засега одѕивот на нашето членство не е во бројот во кој ние очекуваме. Досега интерес покажуваа само колегите проектанти, но задолжително мора да се вклучат и колегите кои работат ревизија на проектите, како и колегите на терен кои ја водат изведбата на објектите и надзорот. Не се исклучени ни колегите кои работат во локалната самоуправа и на државно ниво кои се задолжени да дадат одобрение за градба на објектите. До 1 септември некои повеќе, а некои помалку ќе бидат подготвени за преод од еден тип на работа кон друг – рече Чулак.

  Деканот на Градежниот факултет во Скопје, Горан Марковски нагласи дека од факултетот веќе се излезени неколку генерации кои се запознаени со европските стандарди за проектирање и конструкции.

  – Ние поголем број години наназад ги едуцираме студентите за европскиот начин на проектирање на конструкции. Не застануваме тука, туку и понатаму  ќе продолжиме со едукација на веќе дипломирани и магистрирани колеги со цел овој процес да го  направиме што помалку болен. Сме свесни дека без тоа нашето градежништво не само што не ќе може да се развива, туку ќе биде доведен во прашање неговиот опстанок. Очекуваме со имплементацијата на овие стандарди да се зголеми конкурентноста на нашите проектантски и други фирми и нашите инженери да може да живеат овде во нашата држава, а да работат за надворешниот пазар – рече Марковски.

  Еврокодовите претставуваат група европски стандарди за инженерски конструкции, проектирање згради, мостови, кули, силоси и други дејности врзани со градежништвото.

  Еврокодовите воспоставуваат принципи, правила и барања за безбедност, сервисирање и издржливост на конструкциите, сите предвидиви оптеретувања и нивните дејства на конструкции како земјотрес, ветер, снег, пожар и др.

  Еврокодовите се наменети да се користат заедно од EN 1990 до EN 1999 за структурно проектирање на згради и градежни работи со сите видови конструкции вклучително бетонски, челични, алуминиумски, дрвени и ѕидани конструкции.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img