More

  Летото 2021 година беше најтопло. Каква е состојбата на климата во Европа?

  spot_img

  Службата за климатски промени Коперник денеска го објавува својот годишен европски извештај за климатските промени, кој ја испитува климатската варијабилност во 2021 година во Европа и на глобално ниво. Извештајот, исто така, дава долгорочен контекст и трендови во клучните индикатори за климатските промени.

  Службата за климатски промени Коперник (C3S), управувана од Европскиот центар за среднорочни временски прогнози во име на Европската комисија, денес го објавува својот Европски извештај за климатските промени за 2021 година (ESOTC 2021). Се произведува секоја пролет, а 2022 година го означува 5-тото издание на извештајот, кој е објавен на Денот на планетата Земја. Деталниот извештај дава клучни показатели, увид и сеопфатна анализа на климатските услови во 2021 година со фокус на Европа и Арктикот.

  Глобалната перспектива за 2021 година вклучува зголемување на температурата на воздухот и морската површина, зголемување на нивото на морето и губење на глечерската маса, додека Европа доживеа една година на екстреми, вклучувајќи топлотни бранови, рекордни температури на морињата, пожари, поплави и невообичаено ниска брзина на ветерот во некои региони.

  На глобално ниво, најжешките снимени во последните 7 години
  Извештајот потврдува дека на глобално ниво последните седум години биле најтопли, со 2021 година меѓу најстудените и дека просечната глобална температура на површината на морето (SST) за 2021 година била 6-та или 7-та најтопла од 1850 година. Сепак, постои јасен пораст на глобално и на копно и на море во споредба со прединдустриските нивоа, при што температурите на глобалниот површински воздух се зголемуваат помеѓу 1,1 и 1,2 °C.

  Условите во Ла Ниња на почетокот и на крајот на годината значеа дека температурите на површината на морето во 2021 година беа глобално поладни отколку во последните години, што исто така влијаеше на температурите на површинскиот воздух над копното и океаните. Глобалното ниво на морињата продолжи да расте во текот на 2021 година; вкупниот пораст од 1993 година е околу 9 см. Последните консолидирани податоци, до крајот на 2020 година, покажуваат дека ледените плочи на Гренланд и Антарктикот продолжиле да губат маса.

  Европа имаше година на контрасти
  Додека годишните температури на површинскиот воздух во 2021 година беа само околу 0,2 ° C над просекот од 1991 до 2020 година. и надвор од 10-те најтопли години забележани, годишните температури на морската површина во делови од Балтикот и Медитеранот се највисоки од најмалку 1993 година.

  Европската пролет беше постудена од просечната, со рана пролет во некои делови на Европа проследена со доцни мразови што го зафатија земјоделството. За разлика од нив, летото донесе рекордни температури, силни и долги топлотни бранови и исклучителни поплави. Во јуни и јули, температурите на морската површина исто така беа невообичаено топли, при што делови од Балтикот и до 5 ° C потопли од просекот.

  Годишните брзини на ветерот во делови од Западна и Централна Европа се меѓу најниските од најмалку 1979 година. – Податоците од повторната анализа помагаат да се процени потенцијалното влијание на ниските брзини на ветерот врз производството на обновлива енергија.

  Брзините на ветрот под просекот во делови од Западна и Централна Европа доведоа до намалување на проценетиот потенцијал за производство на енергија од ветер. Земјите со највисоки подпросечни брзини на ветер се Ирска, Обединетото Кралство, Чешка, Данска и Германија, при што некои имаат најниска или втора најниска годишна брзина на ветер од најмалку 1979 година. Спротивно на тоа, делови од Југоисточна Европа имаа многу повисоки годишна од просечната брзина на ветерот.

  Лето на висок топлотен стрес и разорни шумски пожари
  Медитеранскиот регион е погоден од летни екстреми, вклучувајќи интензивни топлотни бранови, суша, рекордни температури, екстремен топлотен стрес и шумски пожари.

  За време на летниот топлотен бран беа срушени многу температурни рекорди, вклучително и привремен национален рекорд на Шпанија од 47,0 ° C и привремен европски рекорд од 48,8 ° C во Италија. Во делови од Италија, Грција и Турција топлотниот бран траеше две до три недели.

  Дополнително, раширените услови на суша фаворизираа бројни, разорни шумски пожари, особено во Италија, Грција и Турција. Вкупната опожарена површина во текот на јули и август во медитеранската област надмина 800.000 ха.

  Поплави во Западна Европа
  Тешките поплави во јули предизвикаа пустош во делови од Европа, вклучително и Белгија, Германија и некои околни земји.

  Бавно движечкиот систем со низок притисок патуваше низ Европа, црпејќи влажен воздух од невообичаено топлото Балтичко Море. На 14 јули 2021 година, во погодената област беа забележани рекордни врнежи од дожд, а резултатот од речниот тек во делови од сливовите на Меуз и Рајна, исто така, беше проценет како највисок забележан од 1991 година. Заситените почви пред настанот, со рекордни врнежи кои придонесуваат за екстремна природа на настанот.

  Арктикот
  Четврта најголема количина на емисии на јаглерод од шумски пожари од 2003 година, најмногу од источен Сибир, иако далеку под рекордните нивоа забележани во 2020 година.

  Во споредба со 2020 година, температурите на Арктикот беа помалку екстремни, а големи делови од Сибир беа постудени од просекот, особено во почетокот на годината. Интензивните шумски пожари во субарктички Сибир доведоа до ширење на чад низ арктичкиот регион. Просечниот арктички морски мраз остана под просекот во текот на годината. Во текот на летото и есента, морскиот мраз остана под просекот, но многу над рекордните ниски снимки забележани во претходните години.

  Концентрациите на стакленички гасови продолжуваат да растат
  Во 2021 година, глобалните концентрации на јаглерод диоксид (CO2) и метан (CH4) продолжија да растат. Има особено големо зголемување на концентрацијата на метан во атмосферата. Проценките од сателитски податоци покажуваат дека концентрациите на CO2 се зголемиле за околу 2,3 ppm и CH4 за околу 16,5 ppb.

  Наодите од 2021 година ги истакнуваат долгорочните промени и покрај краткорочната варијабилност – Долгорочната перспектива покажува дека глобалните и европските температури значително се зголемиле од прединдустриското време.

  Долгорочни трендови
  Европскиот климатски извештај за 2021 година ги истакнува долгорочните трендови во клучните климатски индикатори.

  Некои показатели покажуваат мала варијабилност од година во година и затоа повеќето години ќе покажат јасно продолжување на трендот, иако со различни варијабли од година во година. Во последната година со достапни податоци, концентрациите на стакленички гасови и нивото на морето продолжија да растат, додека глечерите продолжија да губат маса, како и ледените плочи на Гренланд и Антарктикот, иако со помала стапка од другите во последниве години, губејќи 397 ± 12 и 93 ± 157 гигатони мраз .

  Другите индикатори, како што се температурата и морскиот мраз, покажуваат поголема варијабилност од година во година, па дури и децениска варијабилност, што се потпира на овие долгорочни трендови. Иако 2021 година не беше рангирана како рекордна топла година ниту за Европа, ниту за Земјата, европскиот континент се загреал за околу 2 °C од прединдустриското време, а Земјата помеѓу 1,1 и 1,2 °C. Температурите на површината на морето покажуваат јасен долгорочен пораст и на глобално ниво во 2021 година беа шести или седми најтопли од најмалку 1850 година. Арктичкиот морски мраз во 2021 година беше 12-ти најнизок на годишниот минимум во септември.

  „Тоа беше година на екстреми“
  Карло Буонтемпо, директор на Службата за климатски промени Коперник (C3S), коментира:

  „2021 година. беше година на екстреми, вклучувајќи ги најтоплите лета во Европа, Медитеранските горештини, поплавите и недостигот на ветер во Западна Европа, што покажува дека разбирањето на временските и климатските екстреми станува сè порелевантно за клучните општествени сектори. Точните информации за климата се поважни од кога било за да ни помогнат да донесеме информирани одлуки“.

  Мауро Факини, шеф за набљудување на Земјата во Генералниот директорат за одбранбена индустрија и вселена, Европската комисија, коментира:

  „Службата за климатски промени Коперник на ЕУ ни даде клучни климатски увиди за Европа и светот. Ваквите сеопфатни, бесплатни климатски податоци се клучни за постигнување на климатските амбиции на Европа за Зелен договор и Нето нула. Научниците како IPCC предупредија дека ни истекува времето за ограничување на глобалното затоплување на 1,5 ° C. Овој извештај ја нагласува итната потреба да се дејствува бидејќи екстремните настани поврзани со климата веќе се случуваат во Европа“.

  Извештајот за европската климатска состојба за 2021 година го состави C3S од низа извори на податоци од сателити до in-situ, со придонеси од меѓународни експерти за климатска наука, вклучувајќи ги партнерите на Коперник и националните метеоролошки власти.

  Фреја Вамборг, постар научник во службата за климатски промени Коперник и главен автор на извештајот, коментира:

  „Сега во своето 5-то издание, извештајот нагласува како податоците што ги собираме и обработуваме во C3S може да се претворат во многу точни и јасни информации за донесување колективни и индивидуални одлуки. Извештајот е резултат на огромната соработка на сите служби на Коперник, нашите партнери и многу експерти за клима и временски услови низ меѓународната заедница, вклучително и националните метеоролошки и хидролошки служби, универзитети, истражувачки институции и приватни субјекти.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img