More

  Ден на планетата Земја, овогодинешната тема „Инвестирај во нашата планета“.

  spot_img

  Денот на планетата Земја се одбележува на 22 април ширум светот со активности за поттикнување на луѓето да преземат акција за зачувување на својот скапоцен дом, а оваа година темата е „Инвестирај во нашата планета“ со акцент на борбата против климатските промени и ублажување на нивните ефекти.

  „Соочена со предизвици во областа на климата и животната средина, ЕУ поставува цели, дизајнира мерки и ги следи иницијативите во согласност со Европскиот зелен план. До 2050 година Европа ќе стане првиот климатски неутрален континент. Преку промислено, одговорно и ефикасно однесување на поединци, влади и индустрии ќе ја постигнеме оваа цел“, посочуваат од Министерството за економија и одржлив развој. Тие велат дека Хрватска преку имплементација на меѓународни договори, договори и стратегии, активно ги намалува емисиите на стакленички гасови, ја зголемува отпорноста на климатските промени и ги ублажува штетите предизвикани од екстремните временски настани.

  Министерството вели дека емисиите на стакленички гасови кои ги деградираат природните екосистеми, особено шумите и мочуриштата, се основните причини за климатските промени и екстремните настани. Сепак, во природата клучот за ублажување и адаптација е затоа што екосистемите се природни тонови на јаглеродот од атмосферата и решение за намалување на негативните влијанија од климатските промени.

  „Затоа, кон борбата против климатските промени и запирање на губењето на биолошката разновидност треба да се пристапи координирано од сите сектори и сегменти на општеството за да се обезбеди синергетски позитивно влијание, а сите инвестиции да се планираат и реализираат на начин што нема да им наштети на животната средина и придонесуваат за целите на климата и биолошката разновидност.“ од Министерството.

  Фосилните горива ја хранат воената машина на Путин и го зовриваат климатскиот хаос

  Во изјава за Хина, претседателот на Зелената акција, Лука Томац, посочува дека климатската криза и последното предупредување од Меѓувладиниот панел за климатски промени (IPCC) се дефинитивно уште еден аларм. Исто така, предупредува на глобалното загадување со пластика и трендот на понатамошно уништување на цели екосистеми кои придонесуваат за губење и криза на биолошката разновидност и доведува до сериозен недостиг на основни ресурси за животите на милиони луѓе.

  „Пандемијата што ги одбележа последните две години, но и актуелната војна во Украина, покажаа дека зависноста од увезените фосилни горива не само што придонесува за климатските промени, туку е и причина за конфликти и војни. Постигнувањето на енергетска независност и инвестирање во развој на отпорни заедници и градови за сегашни и идни кризи е можно само со итни инвестиции во локални обновливи извори на енергија, како што се сончевата енергија и ветерот, кои се најчистата, но и најевтината опција“, рече Томац.

  „Останува на Владата и на ХЕП, покрај инвестирањето во големи централи за обновлива енергија, да го овозможат и олеснат многу потребното активно учество во енергетската транзиција, што би довело до соларизација на десетици илјади покриви во неколку години“, рече Томац.

  Во изјава за Хина, директорот на канцеларијата на Гринпис во Хрватска и Словенија, Зоран Томиќ, исто така посочува дека Денот на планетата Земја оваа година се одбележува со војната во Украина и галопирачката климатска криза.

  „Она што ги поврзува двете кризи се фосилните горива, кои од една страна ја хранат воената машина на Путин, а од друга страна, веќе со децении, го подготвуваат климатскиот хаос. Ниту Хрватска, ниту ЕУ не се поштедени од ниту една од овие кризи. Бидејќи нивните корени се тесно поврзани со нафтата, јагленот и фосилниот гас, решението лежи во решително отстапување од фосилните горива и свртување кон обновливите извори на енергија“, вели Томиќ.

  Тој вели дека тоа значи итен прекин на увозот на фосилни горива од Русија за да се запре крвавата војна во Украина и да се постигне мир и огромни инвестиции во обновливи извори на енергија и мерки за енергетска ефикасност.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img