More

  Категоријата на возила „L“ во иднина во регулативата на UNECE за сајбер безбедност

  spot_img

  Српската асоцијација на увозници на возила и делови пренесува информации од Европската асоцијација на производители на мотоцикли (ACEM) за измените на Регулативата на ОН бр. 155 за сајбер безбедност усвоен од Работната група на UNECE (Економска комисија на ОН за Европа).

  Планирано е упатствата во врска со сајбер безбедноста да бидат обврзувачки во иднина за сите возила од категоријата „L“ при производство, продажба и постпродажба. На овој начин, сопствениците на возила ќе бидат заштитени од сајбер закани кои можат да влијаат на безбедноста и доверливоста на овие возила.

  Што е тоа што УНЕЦЕ го усвои, и што значително ја менува иднината „на две точки“?
  Работната група на UNECE за автоматски/автономни и поврзани возила одлучи да вклучи мотоцикли, скутери и електрични велосипеди со брзина поголема од 25 km/h во опфатот на Регулативата на ОН бр. 155 за сајбер безбедност и управување со сајбер безбедност.

  Во сила од јануари 2021 година, Регулативата 155 на ОН се применува во различни региони во светот и опфаќа патнички автомобили, камиони и автобуси. Неговата цел е да понуди меѓународна рамка за одобрување на типот на патни возила во однос на сајбер безбедноста, се вели на веб-страницата uvoznicivozila.rs.

  Оваа одлука за измена на клучниот „член 155“ доаѓа во време кога мото индустријата веќе воведе комплексни системи за асистенција кај две тркала, како што се адаптивниот темпомат и напредната поврзаност. Овој развој на настаните ја оправдува зголемената загриженост за потенцијалните сајбер ризици за овој тип возила.

  Во иднина, Работната група ќе се стреми да понуди најширок можен опсег на своите договорни страни за одобрување на широк опсег возила во категоријата „L“ и да им овозможи на производителите да поднесат барање за одобрување на типот на возилото, системите за помош. и други системи со кои во иднина ќе се опремува овој тип на возила.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img