More

  И минатата година пораснаа цените на половните автомобили, што не чека во 2024 година?

  spot_img

  Просечните цени на половните автомобили во Србија лани пораснале за 19 отсто, пред се поради глобалната нестабилност, зголемената инфлација во многу европски земји, но и зголемените трошоци за увоз на половни автомобили во нашата земја.

  Дали е реално да се очекува дека трендот на раст, кој трае повеќе од две години, конечно ќе престане во наредните месеци и што мислат купувачите и продавачите за тоа, открива традиционалната годишна анализа на веб-страницата Used Cars.

  Истражувањето опфати продажни резултати во 2023 година, движење на цените на половни возила, како и истражување за ставовите и предвидувањата за состојбата на пазарот, спроведено меѓу 6.152 корисници на сајтот, односно потенцијални купувачи и 133 дилери на автомобили.Во цела Србија во текот на 2023 година продолжи трендот на намалување на продажбата на половни автомобили

  Цените се зголемуваа од месец во месец
  Анализирајќи ги просечните цени на сите огласени половни автомобили на порталот (во моментов се огласуваат повеќе од 73.000 патнички возила) покажува дека половните автомобили лани поскапеле за 19 отсто во споредба со 2022 година. Сепак, факт е дека годишниот тренд на раст полека забавува. Да потсетиме, минатата година просечната цена на сите половни возила објавени на веб-страницата на Used Cars беше за 24 отсто повисока од 2021 година.

  Исто така, продолжи уште еден тренд од 2022 година, а тоа е континуираното зголемување на цените на половните возила од месец во месец. Така, просечната цена на сите патнички автомобили во јануари лани изнесувала 8.454 евра, а во декември достигнала 9.981 евро, што е зголемување за 18 отсто.

  Зошто не паднаа цените?
  Несомнено е дека причините за ова движење на цените треба да се бараат во целокупната геополитичка ситуација во светот, новите воени конфликти, скокот на инфлацијата во некои земји од кои увезуваме автомобили. Сите овие фактори предизвикаа несигурност кај потенцијалните купувачи, што е потврдено од резултатите од анкетата спроведена со посетителите на веб-страницата на Used Cars.

  Имено, повеќе од 55 отсто од испитаниците изјавиле дека привремено се откажале од купување автомобил, додека нешто помалку од 10 отсто од учесниците во анкетата целосно се откажале од купувањето.

  Но, има и „домашни“ фактори кои влијаеле на цените на половните автомобили, поточно зголемените трошоци на самиот увоз. Да потсетиме, цените на задолжителното тестирање на возилата во септември минатата година пораснаа за над 70 отсто, а тука е и наплатата на еколошката такса која изнесува 12,34 динари за килограм. Тоа практично значи дека увозните трошоци се зголемени за најмалку 200 евра по возило, а кога на тоа ќе се додадат повисоки транспортни трошоци, јасно е дека оваа сума може да биде значително поголема. Затоа не е чудно што во анкетата спроведена со дилери на половни возила, повеќе од 44 отсто од испитаниците ги навеле зголемените увозни трошоци како главен предизвик со кој се соочуваат во бизнисот.

  Очекувањата за 2024 година
  Еден од најголемите европски огласувачи, сајтот Auto1.com, неодамна спроведе голема анкета со повеќе од 9.000 продавачи на половни возила во неколку европски земји, со цел да го утврди движењето на цените на пазарот на ЕУ. Според добиените податоци, околу 61% од трговците очекуваат пад на цените на половните автомобили оваа година. Ваквиот став е особено изразен кај италијанските и германските продавачи, каде 72 и 64 отсто очекуваат пад на цените. Пониски цени очекуваат повеќе од половина од испитаниците во Франција и Холандија.

  Истражувањето на веб-страницата Polovni automobili го провери расположението на домашните дилери на половни автомобили. И додека во Европа се очекува пад, повеќе од 50 отсто од нашите продавачи веруваат дека цените ќе пораснат и во 2024 година. Околу 30 отсто од анкетираните сметаат дека цените ќе останат исти, додека само нешто помалку од 19 отсто од учесниците во анкетата сметаат дека ќе има пад на цените.

  Разликата во очекувањата на домашните и европските трговци не е изненадување, бидејќи на нашиот пазар се најавени неколку големи промени, пред се потенцијалната забрана за увоз на половни автомобили, стандардите Еуро 3 и Еуро 4.

  Сепак, и покрај зголемувањето на цените на половните автомобили, резултатите од истражувањето покажаа дека голем број посетители на веб-страницата на половни автомобили се заинтересирани да купат автомобил оваа година. Поточно, повеќе од 57 отсто од над 6.152 анкетирани потенцијални купувачи изјавиле дека годинава ќе купат половен автомобил.

  Дали ова е показател за подобри продажни резултати во 2024 година, останува да се види. Умерени причини за оптимизам секако постојат ако се суди според последните информации од Европа. Имено, според податоците на веб-страницата Autovista24, на петте најголеми пазари за половни автомобили (Германија, Италија, Франција, Шпанија и Велика Британија) е забележан раст на продажбата во последниот квартал од минатата година.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img