More

  Откриен е ген кој е важен за долг живот

  spot_img

  Ретка варијанта на ген е забележана кај луѓе кои доживеале 100 или повеќе години, а кој ги успорува основните процеси на стареење, велат авторите на новата студија објавена во списанието „PNAS“.

  Научниците кои го спровеле новото истражување за да откријат кои механизми стојат зад овој ефект веруваат дека новите откритија треба да овозможат развој на лекови против стареење.

  Истражувањето за процесот на стареење и можностите за негово забавување стана сè попопуларно во последниве години бидејќи може да стане основа за профитабилна индустрија против стареење. На пример, истражувањата покажаа дека метформинот, еден од лековите за дијабетес, го продолжува животниот век на луѓето со дијабетес, иако би се очекувало тие да живеат малку пократко. Овој лек наводно е многу популарен меѓу милијардерите од Силиконската долина.

  Важна улога на генот „Sirt6“ во стареењето

  Една од целите на научниците кои се занимаваат со стареењето е, меѓу другото, и генот „Sirt6“. Бројни студии претходно утврдија дека активностите на овој ген, кој може да се најде кај луѓето, но и кај многу животни, се важни за клеточните функции и болести, за поправка на ДНК и се силно поврзани со долговечноста. Во новото истражување, Вера Горбунова од Универзитетот Рочестер во Њујорк и нејзините колеги одлучија да ги откријат механизмите со кои тоа влијае на долговечноста бидејќи ова разбирање е клучно за евентуалниот развој на супстанции кои би можеле да имаат ефект врз стареењето.

  Истражувањето за молекуларната функција и улогата на „Sirt6“ во стареењето и долговечноста кај овошните мушички на „Drosophila“ покажа дека прекумерната експресија (OE) на „Sirt6“ во експериментални услови влијае на животниот век кај пониските повеќеклеточни еукариотски организми, како и кај многу повисоки организми. Исто така, откри дека клучен механизам со кој засилената експресија на „dSirt6“ предизвикува продолжување на животниот век е супресија на транскрипциската активност на „dMyc“, протеин поврзан со формирањето на бројни тумори кај луѓето.

  Авторите истакнуваат дека едно од највозбудливите откритија е дека зголемувањето на нивото на изразување на генот „Sirt6“ го продолжува животниот век на глувците.

  Дополнително, авторите покажаа дека изразувањето на „Sirt6“, подобрено со системот за вклучување на генот „GeneSwitch-GAL4“, доволен за продолжување на животниот век, може да се започне во зрелоста, а не исклучиво во раните фази на развојот. Ова значи дека можните лекови би можеле да влијаат на очекуваниот животен век дури и ако телото не е програмирано да го зголемува изразот на „Sirt6“ во рана фаза на развој. Имено, во сите досегашни истражувања, научниците генетски ги модифицирале животните така што тие инхерентно имаат зголемена експресија на „Sirt6“, потоа не им биле дадени терапии.

  Авторите пишуваат дека некои неодамнешни истражувања веќе откриле дека засилената експресија на „Sirt6“ со користење на системот „GeneSwitch“ го продолжува животот на глувците, дабарите и овошните мушички, што ја поддржува тезата дека „Sirt6“ е доволно специфичен за да се користи за продолжување на животот. Понатаму, научниците открија дека „OE dSirt6“ специфичен за масното ткиво е доволен за продолжување на животот, а познато е дека масното ткиво на мушичката е аналогно на масното ткиво, црниот дроб и имуното ткиво на цицачите.

  Исто така, интересно е да се забележи дека кај глувците проширена со зголемена експресија „Sirt6“ во црниот дроб и белото масно ткиво, забележана е намалена фосфорилација на „ACT“, која игра клучна улога во повеќе клеточни процеси како што се метаболизмот и пролиферацијата на гликозата, миграцијата и програмираната клеточна смрт.

  Една неодамнешна студија исто така покажа дека зголеменото изразување на „Sirt6“ штити од стареење поврзано со намаленото производство на хепатална гликоза и хомеостазата. Заедно, овие наоди укажуваат на важноста на овие ткива за продолжување на животниот век со користење на „Sirt6“.

  Разбирање на механизмот на дејство на „Sirt6“

  Главната цел на новата студија, пишуваат авторите, била подобро да се разберат молекуларните механизми со кои „dSirt6“ го продолжува животниот век. Анализата покажа дека „dSirt6“ е моќен негативен регулатор на биогенезата на рибозомите и гените за синтеза на протеини, кои се исто така целни гени за „dMyc“.

  Но, студијата покажа дека „OE dSirt6“ не работи за да го продолжи животот само со намалување на активноста на „dMyc“.

  Тимот верува дека можно објаснување е дека зголемената експресија на „dSirt6“ кај овошните мушички го подобрува поправањето на дефектите на ДНК и ја намалува експресијата на „RTE“, што се две дополнителни функции на „Sirt6“ кои се силно поврзани со стареењето и долговечноста. Оваа опсервација е во согласност со претходните наоди дека „SIRT6“ ја подобрува поправката на прекините на двоверижната ДНК, еден од видовите на оштетување на нашиот генетски материјал.

  Авторите пишуваат дека во последниве години се идентификувани неколку мали молекули на активатори на генот „Sirt6“, што ја отвора можноста нивната употреба да ја подобри активноста на овој ензим и овие соединенија да се користат за продолжување на здравјето на луѓето и лекување на болести поврзани со стареењето.

  Зошто „Sirt6“?

  „Sirt6“ не е единствениот ген вклучен во поправка на ДНК. Сепак, раководителката на новото истражување Вера Горбунова смета дека тој е поинтересен од другите од терапевтска перспектива бидејќи поправката на ДНК се чини дека е негова главна функција. На пример, генот „FOXO3“ е вклучен и во поправката на ДНК, но бидејќи тој е одговорен и за некои други функции во клетката, подобрувањето на неговата функција би имало влијание врз некои други важни механизми во клетката. Ова го прави „Sirt6“ една од потенцијалните цели за развој на нови терапии против стареење.

  Но, треба да се има на ум дека патувањето од лабораторија до медицина обично е многу долго.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img