More

  Бројот на посетители е ограничен во една од најпознатите атракции на Посо

  spot_img

  Туристите кои годинава ќе ги посетат познатите Толмински басени треба да обрнат внимание на новитетот. Канцеларијата за туризам на Соча долина го ограничи бројот на посетители, кои ќе треба однапред да одберат време за посета на коритата при купување билети. На овој начин сакаат да ја намалат гужвата што се случува во екот на летната сезона на оваа атракција на Толмин.

  Посоје е вистински магнет за многу посетители во летниот период. Една од главните атракции таму е познатата Толминска Корита, создадена во тесна долина покрај реките Толминка и Задлашчица. Бидејќи се многу блиску до Толмин, повеќето туристи ги посетуваат за време на многуте фестивали.

  Оваа година, пак, посетителите на коритата ги чекаа новитети. Јавната канцеларија за туризам долина Соча го ограничи бројот на посетители кои ќе можат да ги видат природните атракции во одреден период. Отсега, при купување билети, посетителите ќе треба да изберат едночасовно време во кое ќе ја завршат турата. Ќе бидат достапни 200 билети за секој термин, а ограничениот режим ќе важи цела година.

  Како што објасни Мија Кокошин, раководителот на Толминските басени за N1, тие се одлучиле за новиот систем поради гужвата што се случува на патот по басените кога има повеќе посетители. „Сакавме да ги рашириме посетите во текот на денот. Мнозинството сакаше да ги посети коритата помеѓу 10 и 14 часот, и тогаш гужвата беше најголема“, објасни таа. Како што додаде таа, со новиот систем сакаат да го олеснат товарот на паркинзите и на посетителите да им понудат подобро искуство. Ако чекорат по патеката еден по друг, навистина немаат што да добијат од посетата“, вели Кокошин.

  Тие имаа рекордна посетеност минатата сезона, кога басенот Толмин го посетија 100.000 луѓе. Според Кокошин, во последните години расте бројот на посети. Тие имаат најмногу посетители за време на празници и во екот на летната сезона, која обично е јули и август.

  Билетите може да се купат и онлајн и на билетарата кога влегувате во тесната долина, но Институтот Соче долина препорачува купување преку Интернет. Кокошин се надева дека посетителите ќе се навикнат на новиот систем и ќе резервираат бесплатни термини навреме. „Доколку некој дојде на билетарата и во тој момент нема бесплатен термин, ќе мора да почека“, додаде таа.

  Тие, исто така, воведоа кружна патека во еден правец за потечна тура и што е можно помала гужва. Посетителот повеќе нема да се враќа на влезот по истата патека, туку таму ќе го носи патеката што води подолу по Толминка.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img