More

  Зошто секогаш кога врне подвозникот на Человшка цеста во Љубљана се поплавува?

  spot_img

  Минатата недела поради обилните врнежи вода поплави неколку гаражи и подвозници во Љубљана, како и подвозникот на Человшка цеста, кој го поврзува центарот на градот со Шишка. Ова се случува втор пат, а трет пат во последната година. Од општина Љубљана (МОЛ) објаснуваат дека одводниот систем не може да ги издржи последиците од сите екстремни врнежи од дожд.

  Обилните дождови минатата недела повторно предизвикаа поплави и тоа во Љубљана, каде атмосферските води поплавија повеќе гаражи, подвозници, подруми и станбени простории, магацини и деловни простории, како и простории на основно училиште и градинка, аптека и Националната галерија. Меѓу поплавените е и поголемиот подвозник на Человшка цеста, кој го поврзува центарот на градот со Шишка. Неколку автомобили останале заглавени во водата на кои им помогнала и противпожарната служба. Токму овој подвозник често се поплавува при обилни дождови. Тој беше поплавен за време на невремето на почетокот на јули, а претходно и лани во септември, кога во водата остана заробен и автобус на градски превоз (ЛПП).

  „Во случај на интензивни врнежи, подвозниците претставуваат критична точка, бидејќи тоа се вдлабнатини на теренот кои се најмногу изложени на екстремни временски појави“, одговараат од градската општина. Како што велат, поплавувањето на подвозникот се случува од две причини, кои кога ќе се случат истовремено го зголемуваат интензитетот или обемот на поплавување на подвозниците. „Првата причина е покачувањето на нивото на водата во канализациониот систем, што настанува поради преоптоварување на канализациониот систем при интензивни врнежи. Ова предизвикува вода да стагнира во подвозникот, бидејќи водата што тече по патот не може да се исцеди во канализациониот систем. Друга причина е моменталната количина на врнежи во краток временски интервал. Поради големите количества вода што течат од коловозот и другите површини (велосипедски и пешачки патеки, брегови и сл.) во подвозниот простор, само дел од водата се пренасочува кон канализациониот систем, додека остатокот тече покрај влезовите во најниските места на подвозникот. Истовремено, водата со себе носи и заматеност, што предизвикува мешање на елементите што дотекуваат, што дополнително ја влошува состојбата“, објаснува МОЛ.

  „Вонредните“ настани се помалку и помалку извонредни
  За колку врнежи беше проектиран подвозниот систем за одводнување? „Капацитетот повторно се пресметува врз основа на очекуваното количество и времетраење на врнежите“, велат од општината, „така што димензиите на мешаните канали најчесто се одредуваат врз основа на релевантни врнежи од дожд, чие времетраење, интензитет и веројатност се пропишани. Тие додаваат дека системот овозможува приближно 20% повеќе оптоварување од нормалното, но не може да ги издржи последиците од сите екстремни врнежи.

  Реалноста е дека поплавите ќе станат почести и поразорни за време на климатската криза. Од општината велат дека мерките за канализационите системи ги следат современите сознанија и промени, „затоа системите постојано се прилагодуваат, а во решенијата користат и мерки за спречување на вакви појави“. Со цел подобро одведување на дождовницата, „дождовницата се извлекува од системите до максимум можен степен (потопување, одводнување во природни одводи) и се поставуваат држачи кои ги ублажуваат ефектите од екстремните врнежи.

  Во исто време, МОЛ ги предупредува возачите да не возат во водата во вакви случаи, бидејќи не ја знаат нејзината длабочина, а во исто време, опасности како отворени одводи или шахти, кои водата може да ги исфрли од рамковните кревети.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img