More

  Туристите во Хрватска во чудо: „На интернет рестораните изгледаат поевтини, но кога ќе стигнете…“

  spot_img

  Министерот за туризам ги демантираше информациите дека сезоната не оди во добар правец и дека резервациите не се полнат според плановите. Од Истра до Дубровник, вели тој, хотелиерите се задоволни од пополнетоста, а најавите за јули и август се исклучително добри.

  Во моментов, 570.000 странски гости летуваат во Хрватска – повеќето од нив во Истра и Сплитско-далматинската жупанија. Заклучно со 28 јуни се евидентирани 6.406.584 пристигнувања и 25.158.889 ноќевања.

  N1
  Очигледно дека нема недостиг од туристи, судејќи според официјалните бројки, но хотелиерите во Сплит имаат големи празнини во јуни.

  Туристи од Австрија шокирани од цените во Хрватска: „Поскапо е од овде“

  „Како што започна четвртиот и петтиот месец, сепак очекувавме нешто повеќе од шестиот. Првите две недели беа нешто помалку полни од последните две недели“, изјави претседателката на Професионалната групација на хотелиери при Жупаниската комора на Сплит, Давина Љубичиќ-Џирлиќ.

  Недостигот од гости и недопрени кревети го почувствуваа и приватните изнајмувачи.

  „Мислам дека има неколку фактори. Еден од нив е дека е зголемен бројот на сместувачки единици, легла, апартмани, хотели и што уште не. Од друга страна, зголемен е и бројот на гости, но не доволно за сите да бидеме сити“, вели Ана Милановиќ која нуди семејно сместување.

  Поради ова, се поставува логичното прашање, од каде толку дупки? Една од причините е бројот на кревети. На сплитската ривиера се зголеми од 17.000 на 18.770.

  „Годинава има многу поголем број приватни изнајмувачи, така што понудата е се поголема и секако не може со иста леснотија да се пополнат сите капацитети“, смета директорката на ТЗ СДЖ Ивана Владовиќ, а министерот за туризам. Слично размислува и Николина Брњац:

  „Во споредба со минатата година имаме повеќе од 33.000 легла. Значи, категоризирани 33.000“.

  И рестораните, исто така, го почувствуваа падот на туристите во јуни.

  „Не знаеме што се случи во меѓувреме и дали високите цени малку не штипнаа во задниот дел, но можеме да видиме дека не е она што го очекувавме на почетокот на сезоната“, сопственикот на ресторанот, Даниел Никола. , искрен е.

  И дали на крајот ќе не чини високите цени и неоправданото поскапување?

  „Се разбира, ние и секоја туристичка земја. Одговорноста на поединецот е иста како одговорноста на целата заедница“, тврди Владовиќ, исто како Љубичиќ-Џирлиќ:

  „Се плашиме дека тоа ќе остави лош впечаток кај гостите. Пред се од причина што услугата треба да ја следи цената, а се плашиме дека може малку да го незадоволиме гостинот“.

  Високите цени ги забележале и туристите, па отворено се жалат на нив, што не е добро да се слушне од, на пример, Англија, каде стандардот е значително повисок отколку во Хрватска.

  „Многу ресторани изгледаат поевтини на Интернет, но кога ќе стигнете таму и ќе ви наплатат во евра, тоа е многу поскапо. Мислам дека некој ни кажа дека цените се смениле со преминувањето на еврото. Не знам дали тоа е причината“, ни велат туристите.

  Тоа не треба да биде. Доколку вака продолжи, неоправданите поскапувања брзо ќе ги однесат странските туристи. Да не зборуваме за мештаните. За повеќето од нив Јадранот со години е недостижен…

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img