More

  Циговски му побарал оправдание за отсуство од работа на тренерот Ристевски

  spot_img

  Тренерот Антонио Ристевски кој моментално е на Олимпијада во Пекинг добил писмо од претседателот на Скијачката федерација Огњан Циговски во кое се бара да каже зошто не дошол на работа од 31 јануари. Во писмото се бара тренерот, кој е вработен во Скијачката федерација, до 11 февруари да се изјасни зошто го нема на работа. Поради тоа тренерот Ристевски од Пекинг се обрати до јавноста преку својот профил на Фејсбук.

  „Повод за ова мое емотивно обраќање од ЗОИ во Пекинг е големото лично разочарување што македонскиот спорт повторно губи од кусогледи епизодисти залутани во спортските федерации. Затоа, однапред се извинувам на јавноста што сум принуден ова да го сторам среде ЗОИ. Наместо ‘спортот на спортистите’ испадна ‘спортистите аут од спортот’. Јас како најдобар македонски алпски скијач и олимпиец на сите времиња, со кариера повеќе од 20 години доживеав да се правдам поради тоа што сум тренер на најдобрите македонски алпски скијачи, кои оваа сезона покажаа одлични резултати заради кои заедно допатувавме во Пекинг. Замислете, целата јавност знае дека сме на ЗОИ само г-дин Огњан Циговски не знае! Го пишувам ова јавно бидејќи сум огорчен. 11 месеци трпам тортура, а надлежните државни институции се неми за нечие самовластие“, пишува Ристевски на Фејсбук.

  Тој нагласува дека целиот период живеел со секојдневен голем стрес во интерес на македонските скијачи и на македонскиот спорта пред сѐ, поради олимписките квалификации и Олимписките игри во Пекинг 2022.

  Целата оваа фарса против мене, мојот клуб и мојата должност како главен тренер на алпските репрезентации во Скијачката федерација и најдобрите македонски алпски скијачи е јасна – сакаат да ме отстранат од спортот. Едноставно мојот спортски габарит е преголем за нечија неспособност и малодушност. Ама и тоа не е проблем, јас на оваа позиција дојдов со искуство, резултат, способност и знаење, а не како некои кои сега се замислуваат дека се спортска власт и одлучуваат за спортските судбини. Јас имам каде да одам и што да правам во овој спорт, ама г-дине Циговски, вие ќе останете сам во таа Федерација. Можеби тоа и е вашата цел. Како што сте тргнале ќе бидете запомнети како гробари на македонското спортско скијање. Па да Ви кажамјас бев и сум на ЗОИ во Пекинг заедно со Дардан, каде гордо и достоинствено ја претставуваме нашата држава. Ние ќе бидеме светлата страна на историјата. Тоа не може да го избришете со мејлови, закани, препорачани писма, забрани за тренинг на ‘вашето Маврово’… Можеби можете да ме избркате од работа, но спортската душа никогаш нема да ми ја одземете!!!“, порача Ристевски.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img