More

  Пронајдени се останките на трите жртви на ерупцијата на Везув во Помпеја во 79 година од нашата ера

  spot_img

  Посмртните останки на три лица кои загинаа во ерупцијата на Везув во 79 година од нашата ера. д. тие неодамна беа откопани за време на археолошките ископувања во Помпеја. Се верува дека скелетните останки им припаѓаат на две жени и едно дете на возраст од околу три или четири години, кои починале додека барале засолниште од разорната ерупција во пекарницата.

  Неодамнешното откритие беше објавено од Археолошкиот парк во Помпеја. Заедно со човечките останки, тие исто така откриле дека нивните тековни ископувања откриле структура со два прекрасни фрески ѕида: едниот ги прикажува богот на морето Посејдон и Амимон, а другиот Аполон и Дафне.

  Археолозите кои работат на проектот сметаат дека зградата најверојатно била пекара со фурна, до перална што се користела за перење и боење алишта.

  Наодите се пронајдени во трговскиот дел на градот во областа наречена Регио IX. Ископувањата во овој дел на Помпеја започнаа во 1888 година, но потоа беа ставени во мирување повеќе од еден век.

  Древниот римски град Помпеја бил десеткуван во 79 н.е., кога вулканот Везув еруптирал, убивајќи илјадници луѓе во градот и блиските населби Херкуланеум, Оплонтис и Стабијае.

  Започна едно утро по серијата мали земјотреси кои главно останаа незабележани од локалното население. До ручекот, џиновска колона од вулкански карпи и врели гасови биле исфрлени високо во стратосферата, во фаза позната како Плинска фаза. Отпадоците на крајот паднаа на земја подолу, паѓајќи врз зградите со часови додека потресите продолжија да го потресуваат градот.

  IFL Science пишува дека белата пемза пронајдена меѓу новооткриените скелети сугерира дека тие биле убиени во првите фази на ерупцијата.

  По оваа фаза, плимниот бран од карпести наслаги се спушти на крилото на вулканот, поплавувајќи го градот со врел гас и вулканска материја. Се проценува дека најмалку 15 до 20 отсто од населението во градот загинале во оваа брутална фаза, убивајќи ги со гушење со млаз запален пепел и гас.

  По околу два дена интензивна вулканска активност, камењата и остатоците од пепел целосно го проголтаа градот и неговите жители, оставајќи ги покриени со огромен куп отпад што лежеше непречено повеќе од 1.000 години.

  #поврзани-вести_1

  Тука лежеше до 16 век, кога почнаа да се гледаат урнатините на одамна изгубената населба. Со векови подоцна, археолозите сè уште се зафатени со работа на локацијата, правејќи речиси постојан прилив на навистина зачудувачки откритија.

   

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img