More

  Цариниците во возилото пронашле мртва кафеава мечка, строго заштитен вид

  spot_img

  Царинските службеници на Секторот за мобилни единици пронајдоа необичен улов, мртва кафеава мечка, која е на Црвената листа на загрозени животни во Хрватска, а е строго заштитено животно во Република Хрватска врз основа на Законот за заштита на природата.

  Спроведувајќи редовни мерки за засилен надзор на 28.05.2023 година на локацијата Ружиќ кај мостот на реката Чикола, царинските службеници од Секторот за мобилни единици, подрачната единица на Службата за мобилни единици Сплит, сопреле возило управувано од Хрватски граѓанин.

  На прашање на царинските службеници дали превезуваат нешто во возилото, тие изјавуваат дека се враќаат од лов во Лика (околината на Србите) и дека во возилото имаат застрелана срна, за што приложуваат потврда за Потекло на дивечот и неговите делови од ловиштето издадено од овластено лице за увид кај царинските службеници лов.

  Сомневајќи се дека во возилото се шверцува друга непријавена стока, царинските службеници извршиле преглед на возилото и веднаш по отворањето на багажниот простор на возилото, до срната која била во пластична када, соопшти Царината.

  Царинската управа на Република Хрватска
  Ова животно е на Црвената листа на загрозени животни во Хрватска и е строго заштитено животно во Република Хрватска врз основа на Законот за заштита на природата и Правилникот за строго заштитени видови и претставува вид со кој се води во согласност со Законот за Лов, односно План за управување што го води надлежното Министерство за земјоделство.

  Сето горенаведено е пријавено кај полициски службеници заради спроведување на понатамошна истрага.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img