More

  Промени во техничкиот преглед – има и добри вести за возачите

  spot_img

  Измените на Правилникот за технички преглед на возилата стапија на сила на 4 јуни, а за возачите носат две важни новости – помала гужва и чекање, а кога возилото ќе се врати како технички неисправно, рокот за исправање на овие недостатоци се продолжува од три до седум работни дена.

  На почетокот на јуни стапија на сила новите измени на Правилникот за технички преглед на возилата. Најголем дел од измените се однесуваат на прецизирање на бизнисот на претприемачите кои се занимаваат со технички преглед.

  Сообраќајниот инженер Никола Новаковиќ вели дека една од измените е тоа што е можно истовремено да се вршат технички прегледи.

  „Две или повеќе возила сега можат. Тоа се добри придобивки, можеме да го зголемиме капацитетот на техничкиот преглед, можеме да направиме повеќе возила во текот на денот, да ги намалиме трошоците за сопствениците, да не мораме да градиме нови објекти… Главниот недостаток е што мора да се изврши технички преглед на едно возило. од два контролори. работи истовремено, потребни се четири, што значи дека мора да има повеќе контролори“, вели Новаковиќ.

  Според него, опремата што се користи за еден технички може да се користи за неколку контроли истовремено.

  „Главниот проблем се работниците, имаме дефицит кај контролорите, контролорите се барани“, вели тој.

  Со промена на правилникот, вели, е продолжен рокот за повторно вршење на техничкиот преглед – од три на седум дена.

  „Партијата мораше да ги отстрани сите дефекти на возилото и да дојде до нова техничка, а со продолжување на овој рок, на партијата и се овозможи да го поправи возилото и да избегне забавата да не пристигне и мора да изврши технички преглед на гребнатини, односно да двојно повеќе нивните трошоци“, вели тој.

  Промена има и за возилата наменети за земјоделски работи.

  „Овозможено им е, доколку првпат се регистрираат во Србија, а се постари од 10 години, да не мора да имаат доказ за тестирање на возилото, што не е случај со другите возила“, вели тој.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img