More

  Св. Протиќ: Путин е „големиот Милошевиќ“, ќе доживее пораз како деспотот од Дедиње

  spot_img

  Историчарот и поранешен дипломат Милан Св. Протиќ рече дека има „путинофилија“ во Србија, но дека е „лажна и површна“ затоа што е „обид да се најде утеха од длабока национална фрустрација и чувство на загуба, поради се што се случи во распадот на Југославија.“ и некој спасител“.

  „Бидејќи се служеше како модел – Путин беше на наша страна, а Западот нè бомбардираше и сака да ни го земе Косово – имаше поедноставена симетрија што беше поставена меѓу луѓето“, рече Протиќ во интервју за неделникот „ Време“.

  За историските српско-руски односи, Протиќ тврди дека, како во животот, ништо во историјата не е црно-бело.

  Тој потсетува дека Царска Русија била главната потпора на националното движење во Србија во првата половина на 19 век, а дека пропаѓањето на Првото српско востание може да се припише на недоволната интервенција на руската флота на Дунав.

  Подоцна, како што вели, во Кримската војна Србија застанала на страната на Франција и против Русија.

  Протиќ го споредува рускиот претседател Владимир Путин со поранешниот претседател на СРЈ, Слободан Милошевиќ, нарекувајќи го „големиот Милошевиќ“.

  „Како што нашиот деспот од Дедиње претрпе пораз на секое поле – воено, политичко, национално и ја уназади оваа земја по којзнае колку децении, така ќе биде и овој од Кремљ“, рече Протиќ.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img