More

  Повеќето луѓе со рак на простата можат да избегнат или да го одложат агресивниот третман

  spot_img

  Мажите, повеќето од нив, на кои им е дијагностициран рак на простата, можат да ги одложат или избегнат агресивните третмани без да ги загрозат нивните шанси за преживување, покажуваат новите резултати од долгорочното истражување спроведено во Велика Британија.

  Мажите во студијата кои соработувале со нивните лекари за внимателно следење на нивните тумори на простата со низок до среден ризик (стратегија позната како надзор или активен надзор) го намалиле ризикот од компликации кои го менуваат животот, како што се инконтиненција и еректилна дисфункција, кои можат да ги следат агресивен третман на болеста, но немаше поголема веројатност да умрат од рак отколку мажите кои имале операција на простата или кои биле третирани со блокатори на хормони и зрачење.

  „Добрата вест е дека ако ви е дијагностициран рак на простата, не паничете и одвојте време да донесете одлука за тоа како да продолжите“, рече водечкиот автор на студијата, д-р Фреди Хамди, професор по хирургија и урологија на Универзитетот. на Оксфорд.

  Други експерти кои не беа вклучени во истражувањето се согласија дека студијата е охрабрувачка за мажите на кои им е дијагностициран рак на простата и нивните лекари.

  „Кога мажите внимателно се проценуваат и нивниот ризик се проценува, можете да го одложите или избегнете третманот без да ја пропуштите шансата да излекувате голем дел од пациентите“, рече д-р Брус Трок, професор по урологија, епидемиологија и онкологија на Универзитетот Џон Хопкинс.

  Д-р Хамди објасни дека наодите не се однесуваат на мажите со рак на простата кој со тестирање бил оценет како високоризичен, пишува CNN.

  „Овие агресивни видови на рак, кои сочинуваат околу 15 проценти од сите дијагнози на рак на простата, сè уште бараат итен третман“, предупреди докторот.

  За други, студијата додава на се поголем број докази кои покажуваат дека активниот надзор за рак на простата често е вистинската работа.

  „Она што го земам од ова е безбедноста на активното следење на пациентите“, рече д-р Семјуел Хејвуд, уролошки онколог во Клиниката Кливленд во Охајо, кој ја прегледа студијата, но не беше вклучен во истражувањето.

  Резултатите од студијата беа претставени на годишната конференција на Европската асоцијација на уролози во Милано. Две студии за податоците беа објавени и во New England Journal of Medicine и во придружното списание, NEJM Evidence.

  Чест рак кој често е со низок ризик
  Повеќето видови на рак на простата растат многу бавно. Обично се потребни најмалку 10 години за туморот ограничен на простатата да предизвика значителни симптоми.

  Студијата, која се протега повеќе од две децении, го потврдува она што многу лекари и истражувачи оттогаш го сфатиле: Повеќето карциноми на простата откриени со тестови на крвта кои ги мерат нивоата на протеинот наречен специфичен антиген на простатата, или PSA, нема да им наштетат на мажите во текот на нивниот живот и тие не бараат третман.

  Д-р Оливер Сартор, медицински директор на Центарот за рак во Тулан, рече дека мажите треба да разберат дека многу се променило со текот на времето, а лекарите го подобриле пристапот кон дијагнозата од почетокот на студијата во 1999 година.

  Сега, вели тој, лекарите имаат повеќе алатки, вклучително и МРИ и генетски тестови, кои можат да помогнат во лекувањето.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img