More

  Светски ден на спиењето: Колку навиките на модерниот живот го нарушуваат сонот?

  - Advertisement -

  Денеска е Светски ден на спиењето.

  Комеморацијата започна во 2008 година, со цел да се подигне свеста за фактот дека сонот на современиот човек често е нарушен од навиките на модерниот живот. Светското друштво за спиење (WSS) е иницијатор на овој ден.

  Проблемите со спиењето се дел од глобалната епидемија која влијае на нарушеното здравје и квалитетот на животот на до 45 отсто од светската популација.

  Светскиот ден на спиењето се слави и во Вроцлав, Полска. Посетителите на кафулето „Da Vinci Power Nap“ имаат можност покрај кофеинското задоволство да се обидат да спијат во чаршафи на таванот.

  Целта е луѓето да се опуштат и да дремнат во ова кафуле, па во овие простории им подготвиле посебна музика и мирис.

  Првото кафуле од ваков вид беше создадено од дизајнерката и научничка Магдалена Фелчек во 2018 година. Името го добило по светски познатиот уметник Леонардо да Винчи, кој бил познат по тоа што спиел неколку часа навечер и практикувал 20-минутни дремки на секои четири часа во текот на денот.

  Светскиот ден на спиењето служи како потсетник за важноста на здравите навики за спиење и има за цел да ја подигне свеста за негативните влијанија на нарушувањата на спиењето врз медицинските, образовните и социјалните аспекти на животот.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img