More

  Научниците открија колку често треба да имате секс за да си го продолжите животот

  spot_img

  Има многу придобивки (покрај очигледните) кои доаѓаат од сексот: тој согорува калории, го зајакнува вашиот имунолошки систем, промовира интимност и, се разбира, ослободува допамин во вашиот мозок – па можеби не е изненадување што сексот ви помага да се чувствувате млади.Сексот всушност може да помогне во забавување на стареењето, според студијата од 2017 година објавена во списанието Psychoneuroendocrinology. Откриено е дека сексот барем еднаш неделно е поврзан со подолги теломери – заштитното капаче на ДНК што го одредува животниот век на клетката. Подолгите теломери се поврзани со побавно стареење на клетките и подолг животен век, пишува The Healthy.

  Истражувачите го следеле сексуалниот живот на 129 мајки во врска. Жените секојдневно известуваа за нивното задоволство од нивната врска, како и колку често биле интимни со своите партнери. Истражувачите земале и примероци од крв од жените, анализирајќи ги клетките за маркери за стареење. Тие откриле дека жените кои имале секс со своите партнери во изминатата недела имале подолги теломери во споредба со оние кои немале.

  Овој тип на истражување само покажува поврзаност и не може да докаже дека сексуалната активност е причина за подолга должина на теломерите. Сепак, се смета дека должината на теломерите е важна за вашето здравје.

  Со текот на времето, теломерите се деградираат како што клетките се делат, станувајќи малку пократки со секоја клеточна делба. Се смета дека одредени фактори го поттикнуваат нивното побрзо распаѓање, како што се лошата исхрана, прекумерното пиење и природниот процес на стареење, според истражувачите. Нивните наоди покажуваат дека сексот може да биде корисен кога станува збор за заштита на теломерите, што значи дека клетките можат да живеат подолго. Истражувачите ги поврзуваат пократките теломери со сериозни здравствени проблеми како што се ракот, срцевите заболувања и дијабетесот; Се чини дека подолгите теломери помагаат во спречување на болести.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img