More

  Пластичниот хирург открива кои естетски зафати најмногу ги бараат жените и мажите

  spot_img

  На 23 јуни Сараево ќе биде домаќин на престижниот Меѓународен симпозиум за пластична хирургија на Деновите на Босна и Херцеговина – Американска академија на науките и уметностите. На симпозиумот ќе бидат опфатени најновите достигнувања во регенеративната хирургија, иновативните методи на реконструкција, како и примената на напредни технологии во пластичната хирургија.

  Симпозиумот за пластична хирургија ќе го водат Дражен Ериќ и Алија Агинчиќ, предводени од Махира Тановиќ, а една од најиновативните хируршки процедури од ординацијата на др. Алија Агинчиќ. Станува збор за постапка на пресадување на масно ткиво на лицето со цел подмладување. Гостин на Нов ден беше доктор Алија Агинчиќ.

  Најчести барања за естетска хирургија
  „Методите на пластичната хирургија се исти во светот, како и кај нас во Босна и Херцеговина. Ние сме мала земја овде, мала клиника. Штом сме мала клиника, принудени сме да правиме се. Не правиме промена на полот. Сите останати работи ги правиме во нашата клиника. На симпозиумот треба да присуствуваат и млади студенти за да видат какви нови методи се достапни“, рече д-р Агинчиќ.

  Но, како што вели, имале и многу барања за операција за промена на полот.

  „Имавме многу барања. Луѓето што доаѓаат од странство сакаат да работат овде, да си поминат поевтино. Имаше многу барања, но ги пренасочивме во некои други клиники“, рече тој.

  На прашањето кои се најчестите барања, докторот од Нови Дан рече:

  „Најмногу доаѓаат жени. Повеќето луѓе бараат операции околу градите, лицето и многу носови, ние работиме на клиника. Уши, очни капаци, подочници, липосукција… Најчесто мажите бараат да се направат очните капаци и носот, а има и такви кои сакаат да ги намалат градите. Многу од оние кои доаѓаат со нереални барања. Има и такви кои се откажале, тежат 120 килограми и потоа по секоја цена сакаат да ослабат. Ваквите барања ги подготвуваме со диета. Подготвуваме многу од нив и правиме оперативно барање“, рече тој.

  „Младите девојки сакаат да ги зголемат градите“
  Докторката рече дека жените и мажите најмногу пријавуваат кога разбираат и стануваат свесни дека има нешто што ги мачи и сакаат да го решат.

  „Доаѓаат и многу млади луѓе. Повеќето млади девојки би сакале да имаат малку поголеми гради. Некогаш со разум, некогаш не. Понекогаш имаат психолошки проблеми поради малите гради. Трендовите ги диктираат највисоките серии и разните продукции кои тој не би ги спомнал. На новинарите им останува да ги вратат младите таму каде што припаѓаат. Тие не се вистински слики на социјалните мрежи. Огромните гради, усните не се убавина, треба да има хармонија. Не можеме да купиме сè. Младите не треба да бидат зависни од естетска хирургија. Имаме пациенти кои доаѓаат кога треба и кога не. Секогаш ги советуваме пациентите кога станува збор за естетската хирургија, да го прават она што им одговара. Некогаш беше достапно помалку, сега се е достапно. Денес е сосема нормално да одите на лекар и да ги зголемите градите. Сега сите доаѓаат“, заклучи Алија Агинчиќ во Нови дан.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img