More

  Луксембуржаните навистина сакаат месо: Јадат 85,4 килограми годишно

  spot_img

  Луксембуржаните јадат многу месо. Податоците на Министерството за земјоделство покажуваат дека Луксембург јаде дури 10 килограми месо по човек повеќе од европскиот просек.

  И покрај фактот дека потрошувачката на месо во земјата е генерално помала, Луксембуржаните јадат 85,4 килограми месо годишно. Ова ги става на самиот врв на Европа, рамо до рамо со нивните француски соседи. Сепак, тие заостануваат многу кога се во прашање Германците, кои јадат „само“ 52 килограми годишно.

  Европскиот просек е 76 килограми, што е значително пониско од просекот во САД или Австралија, каде годишно се јадат дури 120 килограми месо.

  Во меѓувреме, глобалниот просек е само 43 килограми, пишува RTL.

  Во Луксембург најмногу се јаде свинско месо, иако неговата потрошувачка опаѓа, како и потрошувачката на овчо, козјо и коњско месо. Во исто време, се зголемува количината на јаденото говедско, телешко и пилешко месо.

  Кога овие податоци ќе се претворат во трошоци, Луксембуржаните потрошиле околу 6.200 евра на месни производи во 2023 година и забележале значително зголемување на потрошувачката во споредба со 2019 година, кога таа сума била околу 4.900 евра. Сепак, главната причина за ова зголемување не е растот на потрошувачката, туку инфлацијата.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img