More

  Ова се апсолутно најлошите пијалоци за зависниците од шеќер

  spot_img

  Најлоши пијалоци за контрола на шеќерот во крвта се оние кои содржат најголема количина шеќер, а тоа се најчесто газираните пијалоци. Редовното јадење многу шеќер води до смртоносни опасности како срцеви заболувања, многу видови на рак и дијабетес.Научната анализа на податоците добиени од следењето на здравјето на повеќе од 90.000 медицински сестри во текот на осум години покажа дека медицинските сестри кои рекле дека пијат едно или повеќе шишиња газиран пијалок или други пијалоци засладени со шеќер дневно имале двојно поголема веројатност да развијат дијабетес тип 2 отколку жените. кој не.ретко пиел такви сокови.

  Трудот со наслов „Пијалаци со засладени со шеќер, зголемување на телесната тежина и инциденца на дијабетес тип 2 кај млади и средовечни жени“ е објавен во списанието на Американското медицинско здружение. Напишано е од истражувачи од Факултетот за јавно здравје на Харвард, од кои еден беше Волтер Вилет, д-р. Мед., познат професор по епидемиологија, исхрана и медицина, кој го кажа ова за шеќерот, дебелината и хроничните болести како дијабетесот:

  „Ние сме среде епидемија на прекумерна тежина и дебелина. Две третини од Американците се со прекумерна тежина или дебели. Газираните сокови и другите засладени пијалоци се еден од главните фактори кои ја поттикнуваат епидемијата на дебелина“, вели тој.

  Вилет понатаму вели дека дебелината директно води до зголемен ризик од срцеви заболувања, многу видови на рак и дијабетес тип 2, и дека дијабетесот често е претходник на застрашувачки компликации како што се откажување на бубрезите, слепило, срцеви заболувања и потреба од ампутација.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img