More

  Околу сто илјади Срби паднаа на голема пирамидална измама,подигале кредити за да плателе долгови на кинеска фирма

  spot_img

  Околу 100.000 граѓани на Србија настрадаа во пирамидалната измама на кинеската компанија Кенгур ризур, чии претставници по шест месеци исчезнаа од лицето на државата со нивните пари. Според проценката на оштетените, секој од нив е со загуба од најмалку неколку десетици илјади и до неколку милиони динари (приближно од 1.200 до 200.000 куни). Некои луѓе, верувајќи во лесна заработка на Интернет, земаа кредити, останувајќи во огромни долгови во банките и без приходи.

  Компанијата на кинескиот сопственик Kangaroo treasure doo на почетокот на април беше регистрирана во Агенцијата за економски регистри со 100 динари почетен капитал. Компанијата набрзо почна да се рекламира како платформа за легален бизнис на интернет, пишува Нова.рс.

  „Членовите кои решиле да работат на оваа платформа морале да уплатат минимален депозит од 2.000 динари на сметката на компанијата, кој по уплатата би бил на сметката на корисникот на платформата, а со тие пари се извршувале задачи, како пишување рецензии. за одредени производи на Amazon , Alibaba, AlliExpress, кои се слабо оценети со цел да се подигне нивниот рејтинг. За возврат би добиле 0,1 отсто од сумата што ја плативме. Колку повеќе пари имавме на платформата, толку повеќе пари добивавме од задачи“, вели Александар Ивановиќ, еден од жртвите.

  Целата комуникација со претпоставените одела преку Телеграм, каде групата која се приклучувала на работата на оваа платформа секојдневно растела.

  Бизнисот функционираше на пирамидалниот систем на заработка. Но, по три месеци, членовите добиле известување дека „сметката на компанијата достигнала 200 милиони динари, што е лимит“, а се регистрира и нова компанија Сасило груп д.о.о. Според членовите, платформата функционирала како што треба до крајот на август.

  Тие ги известиле членовите дека биле упаднати од даночниот инспекторат и дека треба да платат данок на уплатите. Затоа ги убедиле да направат повеќе плаќања со ветување за враќање по подмирувањето на долгот. Набрзо сфатиле дека парите ги нема, иако некои подигнале заеми кои ќе ги плаќаат неколку години.

  Случајот е пријавен, но одговор се уште не добиле, изјави Ивановиќ за Нова.рс.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img