More

  Финска ги покани луѓето помлади од 40 години да купат јод, аптеките набрзо останаа без залиха

  spot_img

  Министерството за здравство во Финска препорача во вторник купување на една доза таблети со јод за сите лица на возраст меѓу 3 и 40 години што треба да се подготват во случај на опасност од радијација.

  „Несреќата на нуклеарната централа може да ослободи радиоактивен јод во животната средина, кој може да се акумулира во тироидната жлезда. Ова е особено штетно за децата кои се изложени на поголем ризик од развој на рак на тироидната жлезда за време на изложеност на високи дози на зрачење“, се вели во соопштението за печатот на Министерството, а пренесуваат финските медиуми.

  Во соопштението за медиумите се наведува дека затворените засолништа се главната форма на заштита во случај на ваква вонредна состојба.

  Министерството, исто така, истакна дека единечна доза таблети со јод обично обезбедува доволна заштита. Додадено е дека јодот ретко предизвикува несакани ефекти, но дека луѓето со болести на тироидната жлезда треба да ја консумираат супстанцијата со претпазливост.

  Не за над 40-тите
  „Возрасните не се под ист ризик, а упатствата повеќе не препорачуваат лицата над 40 години да земаат таблети со јод во случај на опасност од зрачење“, додаваат од Министерството.

  Препорачаната единечна доза за популацијата на возраст од 12 до 40 години која е во опасна ситуација со зрачење е 130 милиграми калиум јодид. На децата постари од три години им се препорачува да земаат половина од таа доза.

  Министерството соопшти дека нема достапни производи кои се особено погодни за деца под три години. Сепак, препорачаната доза за деца до три години е 32,5 милиграми калиум јодид, а половина од таа за новороденчиња.

  Сепак, Министерството предупредува дека дури и трудниците над 40 години треба да земаат таблети со јод дома, со оглед на тоа што тироидните жлезди на плодот се значително почувствителни на радиоактивен јод отколку возрасните.

  Најавија и дека ќе набават таблети со јод погодни за деца до три години и ќе го одредат најдобриот начин за нивна дистрибуција.

  Залихите брзо опустошија
  Најголемиот фински синџир на аптеки во вторникот попладне објави дека залихите на таблети со јод се практично распродадени низ целата земја по објавувањето на соопштението на Министерството.

  Додаваат дека се прават напори за надополнување на залихите, но дека не знаат кога точно тоа ќе се случи.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img