More

  НАТО најави испраќање дополнителни војници на Косово

  spot_img

  НАТО најави дека во екот на тензиите ќе испрати засилување на мировните сили на КФОР на северот на Косово.

  Командата на здружените сојузнички сили на НАТО во Неапол соопшти дека одлуката за испраќање дополнителни војници е донесена поради последните настани и повредите на 30 војници на КФОР во тие инциденти.

  Во овој контекст, мобилизирани беа и Оперативните спасувачки сили кои беа подготвени да бидат распоредени во рок од седум дена за Западен Балкан.

  Оперативните сили се лоцирани во Италија и се мобилизирани во време на криза или во услови на ескалација на заканата, по наредба на командантот на здружените сили на НАТО.

  Покрај тоа, на баталјон мултинационални војници му беше наредено да ја намали подготвеноста за распоредување од 14 на 7 дена за поддршка на КФОР во случај на потреба.

  Адмирал Стјуарт Мунш, командант на здружените сојузнички сили на НАТО во Неапол, рече дека одлуката за испраќање дополнителни сили на Косово е донесена како мерка на претпазливост за да се осигураат капацитетите потребни на мисијата КФОР.

  „Сите страни мора да се воздржат од акции кои го поткопуваат мирот во сите региони на Косово“, рече Мунш.

  Беше забележано дека командата на здружените сојузнички сили на НАТО во Неапол внимателно ја следи ситуацијата во Косово и ќе продолжи да се координира со КФОР за да ги обезбеди капацитетите и силите што можеби ќе бидат потребни.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img