More

  Мокрење пред и после секс: Дали и жените – и мажите – треба да го прават тоа?

  spot_img

  Сексуално активните луѓе имаат поголема веројатност да добијат уринарни инфекции после сексуален однос. Токму поради оваа причина, мокрењето пред и после секс може да помогне да се спречат ваквите инфекции.

  Иако не постои научна потврда дека мокрењето пред и после секс помага во спречување на уринарни инфекции, сепак многу експерти го советуваат тоа. Мокрењето пред и после однос најмногу се однесува на жените, но се препорачува и за мажи.

  Зошто е важно мокрењето пред и после секс?
  Имајќи предвид дека за време на сексот се пренесуваат бројни бактерии, особено незаштитен секс, мокрењето може да помогне во исфрлањето на оние бактерии кои завршуваат во уретрата.

  Овие бактерии, кога ќе стигнат до мочниот меур преку уретрата, предизвикуваат проблеми и инфекции.

  Потокот создаден за време на мокрењето ги исфрла бактериите и го спречува нивниот премин до мочниот меур. Жените се повеќе склони кон инфекции на уринарниот тракт, но тоа не значи дека тие не можат да се појават и кај мажите.

  Мокрење пред секс
  За мокрењето пред секс, гинеколозите ширум светот ја водат најголемата полемика.

  Некои советуваат дека е пожелно да се прави тоа пред сексуалниот однос бидејќи бактериите кои се веќе во уретрата можат да се „турнат“ подлабоко во мочниот меур за време на сексот, доколку некој не уринира пред сексуалниот однос.

  Други не се согласуваат со тоа. Тие веруваат дека мокрењето пред секс ја „намалува силата на млазот“, што би требало да помогне во исфрлањето на бактериите од уретрата. Затоа, некои советуваат да не се мокри пред секс, туку да се мокри исклучиво после секс.

  Што ако мочате пред секс?
  Со оглед на тоа дека сè уште нема консензус меѓу експертите и лекарите за тоа дали да уринирате пред секс или не, најдобро е да го слушате сопственото тело. На некои луѓе им е непријатно да имаат секс ако мочниот меур е полн, а потоа уринираат пред сексуалниот однос.

  Ако чувствувате потреба да уринирате пред секс, тогаш во тој случај направете го она што вашето тело го бара од вас. Ако не сакате да го правите тоа и ако не ви пречи да имате полн или делумно полн мочен меур, тогаш подобро е да не го присилувате.

  Мокрење после секс
  Експертите се договориле за мокрење после секс и секако е пожелно.

  Уринирањето после секс, како што веќе споменавме, ги исфрла бактериите од уретрата кои можат да предизвикаат уринарни инфекции.

  Жените треба да уринираат веднаш по сексуалниот однос, а најдоцна половина час по односот доколку сакаат да имаат помали шанси да развијат инфекција. И на мажите им се советува тоа да го прават по сексуалниот однос, но бидејќи по сексуалниот однос имаат помали шанси да добијат уринарни инфекции, не е неопходно тоа да се прави.

  Митови за мокрење после секс
  Иако мокрењето е поврзано со веројатноста за инфекции на уринарниот тракт, постојат и одредени митови. Така, на пример, постои верување дека мокрењето после секс ја спречува бременоста, што е неточно.

  Кога сперматозоидите ќе влезат во вагината, тие едноставно не можат да се исфрлат со мокрење, што значи дека бременоста не може да се спречи на овој начин. Дополнително, мокрењето нема да ја спречи или намали појавата на сексуално преносливи болести.

  Заклучок
  Иако не постои научна потврда дека мокрењето пред и/или после секс помага во спречување на уринарни инфекции, некои експерти сепак советуваат да се користат двата методи. И иако не сите препорачуваат мокрење пред секс, мокрењето после секс генерално се застапува дека има одредени придобивки.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img