More

  Најстариот вработен лекар (101) откри како го одржува мозокот витален

  spot_img

  д-р. Хауард Такер, невролог од Кливленд, ја носи титулата „Најстар активен лекар“ според Гинисовата книга на рекорди.

  „Повеќе од седум децении се занимавам со медицина и неврологија. „Со оглед на мојата возраст (101), често ме прашуваат како го одржувам мојот ум остар“, изјави Такер.

  Како што старееме, нашите способности за ментална обработка може да се променат. Некои делови од мозокот може да се намалат, комуникацијата помеѓу невроните може да стане помалку ефикасна, а протокот на крв исто така може да се намали. Меѓутоа, за да напредуваме, на нашиот ум му треба постојана активност, а одредени активности можат да го одржат умот остар дури и додека старееме.

  „Постои еден принцип до кој се придржувам и кој може да го примени секој: Чувајте го умот „ангажиран“ преку работа, социјални и рекреативни активности“, објасни др. Хауард Такер. „Јас користам три дневни ритуали за да го промовирам здравјето на мојот мозок“, додаде тој, според Тајмс оф Индија.

  Како да го задржите вашиот ум остар?
  Истражувањата покажуваат поврзаност помеѓу пензионирањето и зголемениот когнитивен пад. Затоа др. Такер и неговата сопруга се уште се активни. „Мојата сопруга Сара, со која сум во брак 66 години, исто така на 89 години сè уште се занимава со психотерапија и психијатрија“, откри тој.

  „Мојата работа бара редовно да прегледувам многу медицински теми и да размислувам за проблемите. Следењето со најновите достигнувања во областа на неврологијата го одржува мојот мозок активен“, додаде тој.

  Освен работата, за стимулирање на умот придонесуваат и други активности. Волонтирање, правење хоби и учење нови вештини се одржуваат од др. Умот на Такер е ментално ангажиран. „На пример, во раните шеесетти години влегов во правен факултет, на кој присуствував ноќе, по мојата редовна работа во медицината. Правосудниот испит го положив во државата Охајо на 67 години“, открива тој.

  Според истражувањата, силните социјални односи можат да помогнат во зачувување на меморијата и когнитивната функција.

  „За жал, на мои години починаа многу мои најблиски пријатели, членови на семејството и колеги. Но, среќен сум што преку мојата работа создадов врски со помлади колеги“, истакна тој. „Сара и јас, исто така, редовно вечераме со луѓе од нашата заедница, што ни овозможува да се дружиме и да ги одржуваме социјалните врски“, додаде тој.

  Најмалку два пати неделно вечераат со ќерката и зетот и со синот и неговата сопруга. Тие исто така сакаат да истражуваат нови ресторани со своите пријатели и колеги.

  Но, освен општествените активности, тука е и радоста на читањето заради читањето.

  „Кога не ги учам најновите достигнувања и третмани во неврологијата, сакам да читам биографии и детективски приказни“, вели др. Такер. „За целосно да се нурнете во добра книга, без разлика дали е фикција или реалност, потребно е мозокот да обработи многу нови информации. Верувам дека ова е клучно за одржување на умот остар“, додаде тој.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img