More

  Но, дали Земјата има свој ум?

  spot_img

  Би требало да размислуваме за Земјата како интелигентно суштество, според група жени истражувачи од американските универзитети.

  Во International Journal of Astrobiology, група истражувачи од Американскиот универзитет Рочестер во Њујорк објавија статија со интересен наслов: „Но, дали една планета може да има свој ум?“.

  Во него, истражувачите ја презентираат идејата за „планетарна интелигенција“, која го опишува колективното знаење и разбирање на целата планета, пишува веб-страницата futurism.com.

  Колективната активност на животот – микробите, растенијата и животните – ја промени планетата Земја, како што напишаа истражувачите во воведот на статијата. Како пример ги споменале растенијата кои ја „измислиле“ фотосинтезата, за да си го подобрат сопствениот опстанок, а притоа испуштале кислород во атмосферата, што едно време целосно го променило функционирањето на нашата планета. Тоа е едноставен пример на индивидуални форми на живот кои ги исполнуваат нивните наредби и колективно влијаат на планетарната рамнина, напишаа тие.

  Истражувачите тргнуваат од идеи, како што е хипотезата Гаја, која зборува за соработката на живите и неживите системи кои ја зачувуваат способноста на нашата планета да одржува живот на себе. Истражувачите веруваат дека концептот на планетарна интелигенција всушност може да ни помогне во справувањето со глобалните прашања, како што се климатските промени, но дури и да ни помогне да откриеме вонземски живот.

  На Земјата има интелигенција, дури ни планетарна интелигенција
  Во својата работа, истражувачите нагласуваат дека еден од главните видови кои моментално ги поттикнува планетарните промени е човекот, кој со своето влијание – од климатските промени до загадувањето со пластика – можеби неповратно ја менува еколошката рамнотежа.

  „Сè уште немаме можност да одговориме заедно во најдобар интерес на планетата“, напиша Адам Френк, професор по физика на Универзитетот во Рочестер и коавтор на трудот. „Има интелигенција на Земјата, дури ни планетарна интелигенција“, додаде тој.

  Во написот тие ја изнесоа тезата дека планетата се развива низ четири фази, кои ги нарекоа „незрела биосфера“, „зрела биосфера“, „незрела техносфера“ и „зрела техносфера“.

  Според оваа класификација, моментално живееме во фаза на незрела техносфера. „Тоа е денешната Земја со меѓусебно поврзани системи на комуникација, транспорт, технологија, електрична енергија и компјутери. Сепак, техносферата е сè уште незрела, бидејќи не е интегрирана во други копнени системи, како што е атмосферата. Наместо тоа, тој црпи сон и енергија од системите на Земјата на начини кои ќе ја поттикнат целината во нова состојба, која не ја вклучува техносферата. Така, сегашната техносфера работи против себе на долг рок“, објаснуваат истражувачите.

  Тие веруваат дека ваквите мисловни експерименти можат да им помогнат на луѓето да го разберат нивното влијание врз Земјата и да послужат како водич за тоа како да ги подобрат. Исто така, им било кажано дека таквиот начин на размислување е и начинот на кој човештвото и планетата можат да опстанат долгорочно.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img