More

  Месото од „пилешкото змеј“ е најбарано за лунарната Нова година

  spot_img

  Познато по своите невообичаено големи нозе, пилешкото Донг Тао е деликатес во Виетнам со генерации и најчесто се јаде за време на празникот Лунарна Нова Година, но оваа година е особено баран.

  Ретка раса на добиток, позната и како пилешко змеј, со пар лушпести црвени нозе големи колку лименка пиво, потекнува од Донг Тао, село 30 километри југоисточно од Ханој.

  Се верува дека пилешкото Донг Тао, кое може да тежи и до шест килограми, некогаш резервирано само за кралското семејство, им носи среќа и богатство на сопствениците.

  змеј henREUTERS / Мин Нгуен
  Денес, побарувачката за пилешко Донг Тао, чие месо има крцкава текстура, изразена миризлива арома и богат вкус, рапидно расте.

  „Целосно израснато пилешко змеј старо најмалку една година израснато во селото Донг Тао се продава за до пет милиони донг (околу 190 евра) или понекогаш дури и за 10 милиони донг (околу 380 евра)“, вели Ле Тронг Дунг, кокошка. одгледувач во с.

  Кокошките сега се одгледуваат и надвор од селото, што нуди можност за поширок опсег на потрошувачи, или според локалниот земјоделски службеник Фан Ван Хиу, оние кои се одгледуваат во селото и се хранат само со ориз и пченка имаат најдобар вкус. .

  „Производството сè уште не ја исполнило домашната побарувачка“, рече Хиу, додавајќи дека е сигурен дека нема да најдете пилешко Донг Тао во ниту еден ресторан на KFC во догледна иднина.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img