More

  Месечината удри во метеорит, погледнете го видеото

  spot_img

  Јапонскиот астроном Даичи Фуџи, куратор на градскиот музеј Хирацука, го снимил блесокот на метеорит кој удира во Месечината. Овој вселенски настан се одржа на 23 февруари во 20:14 часот по јапонско време (12:15 хрватски). Се чини дека метеоритот удрил во близина на кратерот Иделер Л, северозападно од кратерот Питискус.

  Метеорите се движат со просечна брзина од околу 48.280 km/h. При ударот поради големите брзини се создава интензивна топлина и се формира кратер, односно се случува еден вид експлозија и такви настани доколку се доволно големи и доколку се случат во текот на лунарната ноќ на страна на Месечината свртена кон нас, може да се види од Земјата.

  Потенка атмосфера, повеќе удари од метеорити
  „Новоформираниот кратер би можел да биде со дијаметар од десет метри и веројатно би можел да биде снимен од Лунарниот извидувачки орбитер на НАСА или индискиот Чандрајаан 2“, рече Фуџи, како што објави Space.com.

  Иако метеорите влегуваат во нашата атмосфера секој ден, огромното мнозинство од нив согоруваат при влез. Но, Месечината има многу тенка егзосфера, што значи дека метеорите кои нема да стигнат до површината на Земјата обично ја погодуваат Месечината, додавајќи нов сегмент на нејзината живописна површина со кратери.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img