More

  Кинески фалсификатори пуштиле во оптек над 500.000 фалсификувани монети низ Европа

  spot_img

  Националната полиција на Шпанија разбила синџир на фалсификатори на евра кои биле пуштени низ цела Европа. Работилницата за производство на фалсификувани пари е откриена во градот Толедо.

  Како што пишуваат медиумите работилницата ја користела кинеска банда која произвела околу 100.000 лажни монети од 2 евра низ земјата. Криминалците успеале да ги пуштат во оптек нивните фалсификувани монети со вметнување во автомати и со нивно продавање на кинески државјани.

  Синџирот донел речиси 500.000 монети „со висок квалитет“ на европскиот пазар. Полицијата Национал, Европол и каталонскиот Мосос д’Ескадра уапсија 10 лица, за кои се верува дека се членови на бандата, и запленија 2 автомата во Толедо.

  Националната полиција на Шпанија соопшти дека го истражувала случајот 6 години и ги опишала истрагите како „исклучително тешки и извлечени, не само поради тајната природа на организацијата, а исто така и речиси неможноста да се следи трага. што е карактеристично за фалсификуваните монети“.

  Од работилницата во Толедо биле конфискувани слот-машини со кои можеле да се направат и до 1.000 лажни монети дневно.

  Најсигурниот тест за лажна монета е да се провери дали е магнетна. Оригиналните монети не се магнетни, па ако вашата паричка се залепи за магнет, веројатно е лажна.

  „Проверете ги и рабовите на паричката. Оригиналните монети од две евра може да се пофалат со сложена контура и врежани симболи. Фалсификуваните монети нема да го прикажуваат ова ниво на детали“, предупредува Европол.

  Во земјава лажни монети во оптек најчесто се пуштаат на патарините каде што странците плаќаат во евра.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img