More

  Истражување: ЛСД ја подобрува сексуалната функција

  spot_img

  Психоделичните искуства се поврзани со „засилена сексуална функција“, според првата научна студија за ефектите на психоделиците врз сексот.

  Подобрувањата може да се видат дури и неколку месеци по психоделичното искуство предизвикано од земање магични печурки, ЛСД и други психоделици, според истражувањето објавено во списанието Scientific Reports.

  Научниците од Центарот за психоделични истражувања на Кралскиот колеџ во Лондон анкетирале 261 лице, главно од САД, пред и по психоделично искуство.

  Луѓето пријавиле подобрувања во низа области на сексуалната функција – вклучувајќи подобра комуникација со нивните партнери, чувство на поголемо задоволство со партнерот и нивниот изглед и „поголемо задоволство за време на сексот“ – дури и до шест месеци по нивното психоделично искуство. , велат авторите.

  „Веруваме дека ова е прва научна студија која ги истражува ефектите на психоделиците врз сексуалното функционирање“, рече Томазо Барба, водечки автор на студијата.

  Нашите наоди сугерираат потенцијално позитивни ефекти за состојби кои негативно влијаат на сексуалното здравје, вклучително и клиничка депресија и анксиозност, рече Барба.

  „Ова е особено важно имајќи предвид дека сексуалната дисфункција, често предизвикана од антидепресиви, често резултира со прекин на овие лекови и последователен релапс“.

  Тие ја истакнуваат дополнителната потенцијална корист во третманот на депресијата, каде психоделичните соединенија како што е псилоцибин (состојка во магичните печурки) потенцијално би можеле да помогнат да се избегне сексуалната дисфункција предизвикана од лекови – еден од најголемите несакани ефекти на постоечките стандардни антидепресиви.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img