More

  ФОТО Мислеле дека е алатка: Откриено дилдо старо две илјади години?

  spot_img

  Дрвен предмет стар речиси две илјади години во форма на пенис веројатно им служел како сексуална помош на старите Римјани во Британија, покажа новото истражување.

  Артефактот е откриен во 1992 година во ров во римската тврдина Виндоланда, во близина на ѕидот на Адријан, кој некогаш ја означувал северозападната граница на Римската империја во северна Англија. Според студијата објавена во списанието Antiquity во неделата, истражувачите првично мислеле дека објектот е алатка за поправање облека.

  Погрешната идентификација настанала бидејќи алатот бил пронајден со десетици обувки и модни додатоци и други мали алатки и ракотворби, се наведува во соопштението.

  Сепак, научниците го реинтерпретираа артефактот како вештачки фалус и укажаа на некои од неговите најверојатни можни употреби.

  Фалични симболи од римската уметност и литература
  Издлабениот предмет долг 160 милиметри можел да се користи како сексуално помагало, не нужно за пенетрација, туку поверојатно за стимулација на клиторисот, пишуваат научниците. Ако археолошкиот наод е навистина секс играчка, тој претставува единствен познат пример на дрвен фалус во природна големина од римската ера.

  „Тоа би можело да биде сексуална направа и, ако е, тоа е првиот пример од римската ера“, изјави за CNN коавторот на студијата Роб Колинс, виш предавач по археологија на Универзитетот во Њукасл во Обединетото Кралство. „Ова не треба да не чуди. Од римската уметност и римската литература знаеме дека користеле вештачки гениталии, дека постоеле. Но, сè уште не најдовме никакви археолошки примери“, додаде тој.Една од причините зошто ваквите предмети не се вообичаени во археолошките наоди е тоа што сексуалните алатки се поверојатно направени од органски материјали и затоа не можат да се сочуваат толку долго.

  Меѓутоа, ако артефактот бил сексуална помош, можеби не секогаш се користел исклучиво како секс играчка за задоволство.

  Предметот можел да го искористи сопственикот на робот врз поробената личност, машко или женско, за мачење или за воспоставување доминација, според студијата.

  „Значи, другото нешто за кое треба да бидеме свесни е дека би било несериозно да се оцени таков објект само за сексуално задоволување, бидејќи тоа може да биде алатка за одржување на моќта и потчинување“, рече Колинс.

  Други можни употреби
  Според студијата, често се наоѓале мали преносливи фалуси како приврзоци, можеби за да се одбрани злото или несреќата.

  Меѓутоа, предметот издлабен од млад пепел, со широка основа и тесен врв, имал повеќе абење на двата краја отколку на средината. Предметот е помазен на двата краја отколку на средината – веројатно поради маслата од кожата и постојаното ракување што сугерира дека овие области имале најголем контакт.

  Така, фалусот можел да се вметне во структура, статуа или друг предмет, каде што минувачите го допирале за среќа или заштита од несреќа. Овој ритуал бил вообичаен низ Римската империја, се вели во соопштението. Меѓутоа, кога римскиот фалус бил спореден со дрвен фаличен објект од Египет, било откриено дека му недостасуваат некои карактеристики што би се очекувале доколку бил поставен на структура.

  Друга можна употреба на предметот била како толчник за мелење или мешање материјали за готвење, козметика, масти или лекови. Толчник во облик на фалус може симболично да додаде заштита или моќ на сè што се подготвува, при што чинот на мелење е средство преку кое се веруваше дека се активира магијата, напишаа истражувачите.

  Предметот можел да служи за повеќе намени или неговата функција би можела да се промени со текот на времето, според Колинс, кој рече дека е можно објектот да започнал како толчник, на пример, пред да се користи како секс објект.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img