More

  Хаос во Германија: Јавен превоз блокиран, аеродромите затворени

  spot_img

  Во Германија започна еднодневен предупредувачки штрајк во локалниот јавен превоз.

  Дури по завршувањето на штрајкот на машиновозачите, синдикатот Верди повика на еднодневен предупредувачки штрајк во локалниот јавен превоз.

  Во повеќето германски покраини не сообраќаат автобуси и трамваи.

  Штрајкуваат околу 90.000 вработени од 130 градски превозници. Баварија е ослободена од штрајкови.

  „Откако се водеа колективни преговори во сите провинции, а нема резултати, сега е време да се изврши поголем притисок врз работодавците“, рече Кристин Бехле, заменик-претседател на синдикатот Верди.

  Во Берлин штрајкот трае само до десет часот. Железничкиот сообраќај е исклучен од штрајкот, пишува Дневник.хр.

  Во исто време, од средата вечерта, траат штрајковите на персоналот за обезбедување на аеродромот повикан од синдикатот Верди. Не е возможно да се качат патници на аеродромот во Франкфурт.

  „Како што стојат работите во моментов, сообраќајот ќе биде целосно прекинат на повеќето аеродроми“, соопшти претходно управата на аеродромот Берлин-Бранденбург.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img